current views are: 1

14 Απριλίου 2012
Δημοσίευση06:24

Γολγοθάς χωρίς… Ανάσταση για τους 560 απλήρωτους εργαζόμενους σε Χαλυβουργία και Ναυπηγεία

Πάσχα χωρίς… Ανάσταση θα κάνουν εκατοντάδες απεργοί της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας που παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και αποφάσισαν να γιορτάσουν την Κυριακή του Πάσχα στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών τους.

Δημοσίευση 06:24’
αρθρο-newpost

Πάσχα χωρίς… Ανάσταση θα κάνουν εκατοντάδες απεργοί της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας που παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και αποφάσισαν να γιορτάσουν την Κυριακή του Πάσχα στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών τους.

Πάσχα χωρίς… Ανάσταση θα κάνουν εκατοντάδες απεργοί της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας που παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και αποφάσισαν να γιορτάσουν την Κυριακή του Πάσχα στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών τους. Ο λόγος για τους 160 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Η οικονομική κατάσταση των εν λόγω απεργών είναι τόσο δεινή που όχι μόνον είναι απλήρωτοι πάνω από έναν χρόνο και χρεωμένοι με δάνεια και απλήρωτους λογαριασμούς, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ρίξει «φως» στο τούνελ. Με το αβέβαιο μέλλον τους στην πλάτη και με μόνη προσμονή έστω ορισμένα μηνιάτικα, οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα κάνουν κυριολεκτικά Πάσχα απεργώντας στο χώρο εργασίας τους.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, «εγκλωβισμένοι» 160 εργαζόμενοι

Οι 160 εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά συμπληρώνουν 2 χρόνια εκτός εργασίας και απλήρωτοι από την «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ», ενώ για πολλούς εργαζόμενους είναι αδύνατον ακόμα και να συνταξιοδοτηθούν καθώς η εταιρεία αρνείται να καταβάλει και τις συντάξεις. Οι 160 απεργοί είχαν μεταφερθεί στις 4/10/2007 στην Εταιρεία Τροχαίου Υλικού, χωρίς την θέλησή τους. οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν με τρεις πρωτόδικες αποφάσεις, ότι πραγματικός τους εργοδότης ήταν και παραμένει η « Ελληνικά Ναυπηvεία ΑΕ». Οι «εγκλωβισμένοι» στο αδιέξοδο εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε να εφαρμόσει τις πρωτόδικες αποφάσεις και προσέφυγε στο Εφετείο με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς δουλειά και πληρωμή 2 ολόκληρα χρόνια.

Ωστόσο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν προσφάτως τους ανακοινώθηκε ότι θα εργάζονται τελικά… μία ημέρα εργασίας την εβδομάδα εκ περιτροπής.

Η πρόταση, που συνοδεύεται με προειοδοποιήσεις ότι με την τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθούν οι θέσεις και των 1.200 εργαζομένων στα ναυπηγεία, έρχεται και πάλι σε προεκλογική περίοδο, με τους ιδιοκτήτες του ναυπηγείου να διεκδικούν από το Πολεμικό Ναυτικό περίπου 140 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων. Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου το αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε απορρίψει προσφυγή των ναυπηγείων και της ιδιοκτήτριας εταιρείας, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση προηγούμενης απόφασης, η οποία επέβαλε στο ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει από την εταιρεία την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους βρίσκονται επί ποδός πολέμου, κάνουν λόγο για «προεκλογικό εκβιασμό» της εταιρείας και διαμηνύουν πως δεν θα γίνουν μοχλός πίεσης ούτε σάκος του μποξ μεταξύ των δυο πλευρών. «Θα αγωνιστούμε δυναμικά» λένε.

Και η εορτή του Πάσχα τους βρίσκει χωρίς «δώρο», χωρίς μισθό, χωρίς λύση οδηγώντας τους σε νέες κινητοποιήσεις μαζί με τις οικογένειές τους από την Κυριακή της Ανάστασης.

Χαλυβουργία, 200 μέρες απλήρωτοι

«Ανάσταση» στην πύλη της χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο ετοιμάζονται να κάνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μαζί με τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές ετοιμάζουν τη διοργάνωση νέας Πανελλαδικής σύσκεψης σωματείων του Μετάλλου όλης της χώρας την Κυριακή 22 Απρίλη, στις 11 π. μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Σκοπός είναι να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και να διεκδικήσουν για μια ακόμη φορά τα δεδουλευμένα τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση καθώς συμπληρώνουν 200 μέρες απλήρωτοι από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς σπίτι ή αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους λόγω χρεών. Για αυτό το λόγο μάλιστα σχολεία και ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους στους απεργούς αποστέλλοντας τρόφιμα και βασικά είδη ενόψει Πάσχα.

Αναστασία Γαλάνη


σχετικα αρθρα