Με νέες ριζικές αλλαγές θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη νέα σχολική χρονιά χιλιάδες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Έτσι από τον Σεπτέμβριο αλλάζει και πάλι το τοπίο, με νέα μαθήματα να μπαίνουν στη ζωή των παιδιών. 

Για τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου:

Σύμφωνα με «τα Νέα» οι περίπου 90.000 φετινοί μαθητές της Γ' Γυμνασίου που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά (2012/13) στην Α' τάξη του Γενικού Λυκείου θα παρακολουθήσουν και μαθήματα Γενικής Παιδείας συνολικής διάρκειας τριάντα τριών ωρών την εβδομάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και ερευνητική εργασία.

Σχετικά με το σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, οι 90.000 μαθητές θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα -έξι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα συν Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για όσους ενδιαφέρονται για τις Οικονομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.

Για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου:

Για τους 80.000 μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α' Λυκείου και θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά στη Β' Λυκείου, προβλέπεται πως θα έχουν στο πρόγραμμά τους την ερευνητική εργασία και μαζί θα μπορούν να πάρουν μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομίας που δεν διδάχθηκαν στην Α' Λυκείου καθώς και το μάθημα επιλογής Πολιτική και Δίκαιο.

Οσον αφορά στις εξετάσεις πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανελλαδικές) αυτές για τα παιδιά της Α' Λυκείου θα πραγματοποιούντα όπως σήμερα.

Για τους μαθητές της Β' Λυκείου:

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα της Β' τάξης Γενικού Λυκείου θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά της Γενικής Παιδείας, αλλά και τα μαθήματα Κατευθύνσεων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας θα διδάσκονται συνολικά είκοσι πέντε ώρες εβδομαδιαίως.

Όλοι μαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα συνολικής διάρκειας επτά ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θετική και και σε οκτώ για την Τεχνολογική Κατεύθυνση

Μαθήματα επιλογής κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.