Ένα 24ωρο σχεδόν μετά την είδηση του θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου και τα λόγια δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν το μέγεθος της απώλειας.
Διαβάσαμε και γράψαμε άρθρα επί άρθρων, προσπαθήσαμε να τιμήσουμε έναν καλλιτέχνη που σημάδεψε όσο κανείς το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι τα τραγούδια του και η στάση ζωής του.

Τον Μητροπάνο μπορείς να τον φτάσεις μόνο μέσα από τις ερμηνείες και την ψυχή που έβγαζε σε κάθε του τραγούδι. Είναι αμφίβολο αν του ταιριάζει ένας ακόμα διθυραμβικός λόγος σε ένα άρθρο. Μπροστά στο εκτόπισμα του, ό,τι και να γράψεις μοιάζει λίγο και μικρό. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα που να μην έχει ταυτιστεί τουλάχιστον με ένα από τα τραγούδια του.

Άλλοι τον ακολούθησαν μέχρι τέλος, άλλοι πάλι τον «παράτησαν» για διαφορετικά μουσικά μονοπάτια, όμως όλοι τραγουδήσαμε τη «Ρόζα» του, τα «Λαδάδικα» ή τη «Σαλονίκη» κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το να μην σε αμφισβητεί κανείς για την αξία σου είναι σπάνιο προνόμιο. Και ο Δημήτρης Μητροπάνος το κατείχε.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η σορός του τραγουδιστή θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Ο Μητροπάνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Έχει καταγραφεί στο μουσικό μας DNA, σαν ένα συστατικό του συστατικό του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Μια βόλτα στις κοινότητες του διαδικτύου είναι αρκετή για να πειστεί κανείς ότι ακόμα και παιδιά 15 και 18 χρονών θεωρούσαν τον Μητροπάνο τη μεγάλη λαϊκή φωνή της Ελλάδας. Και πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν ούτε τα βιώματα, ούτε μουσικά ακούσματα και την εμπειρία τόσων χρόνων. Τι άλλο να πεις για έναν τραγουδιστή σαν τον Μητροπάνο; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακούσεις προσεκτικά τι έχει να σου τραγουδήσει, πώς μπορείς να πάρεις δύναμη μέσα από τα γυρίσματα της φωνής σου. 

Κατά πάσα πιθανότητα, είναι και αυτό που ο ίδιος θα ήθελε να κάνεις... 
Α.Α.

Σχετικά θέματα: 

Την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο

Όταν ο Μητροπάνος μίλησε για τον Δημήτρη...