Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών που υποφέρουν βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Gallup το 2011,τα αποτέλεσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα.  Η  Gallup ρώτησε 1.000 κατοίκους σε κάθε χώρα από τις 146 του πλανήτη να βαθμολογήσουν τη ζωή τους και την προοπτική που βλέπουν γι' αυτή από το 0 έως το 10.
 
Όσες χώρες είχαν αποτέλεσμα κάτω του 4 τόσο στην αξιολόγηση της τρέχουσας πραγματικότητας όσο και στην εκτίμηση για το μέλλον μπήκαν στη λίστα εκείνων που υποφέρουν περισσότερο. 

Για την Ελλάδα, το 25% των ερωτηθέντων απάντησε ιδιαιτέρως απαισιόδοξα, αφού ο μέσος όρος κινήθηκε κάτω του 4 στα 10, εκτιμώντας ότι η ζωή τους είναι φτωχική και χωρίς προοπτικές βελτίωσης. 

Το ίδιο ποσοστό είχε το Μπουρουντί αλλά και η FYROM, ενώ πρωταθλητές στην απαισιοδοξία βγήκαν οι Βούλγαροι με 45%. 
Ψηλά στη λίστα βρίσκεται η Υεμένη με 38%, η Αρμενία με 35% και το Ελ Σαλβαδόρ με 33%. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2010, αφού ο βαθμός απαισιοδοξίας ανάμεσα στους πολίτες αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010. 

Οι χώρες που δεν υποφέρουν σύμφωνα με την Gallup είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Βραζιλία. καθώς μόλις το 1% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε τη ζωή του από 0 έως 4 στα 10.   

 
Άγγελος Ανδρέου