Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου παύθηκε από διδάκτωρ των πολιτικών επιστημών - προς το παρόν τουλάχιστον. Το πανεπιστήμιο της Βόννης ακύρωσε τον ακαδημαϊκό την τίτλο με το αιτιολογικό της λογοκλοπής. Η ίδια η θιγόμενη δήλωσε πάντως ότι δεν αποδέχεται την απόφαση και ότι θα την προσβάλλει δικαστικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, στη διδακτορική της διατριβή της κυρίας Μαθιοπούλου, που γράφτηκε τη δεκαετία του '80 και είχε ως θέμα τη «σύγκριση της πολιτικής σκέψης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ», βρέθηκαν 320 σημεία, στα οποία είχε παραλειφθεί συστηματικά η δέουσα αναφορά των αυθεντικών πηγών.

«Επιμέρους γινόταν αυτολεξεί αντιγραφή εκτενών αποσπασμάτων άλλων πηγών με μικρές μόνο παραλλαγές, επιμέρους συγκαλυπτόταν η χρήση ξένων κειμένων με αποπλανητικό τρόπο» αναφέρεται σε αυτήν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, συμπεράνουν εκ των ανωτέρω, ότι τέτοια αντιγραφή δεν οφείλεται σε «απλή παράβλεψη, αλλά σε ηθελημένη εξαπάτηση σχετικά με την επιστημονική πνευματική ιδιοκτησία».

Τέτοιες λογοκλοπές, σύμφωνα με την οργάνωση Vroniplag, που διερεύνησε παράλληλα το θέμα, βρέθηκαν στο 47% των σελίδων της διατριβής.

«Τα έκλεψε σχεδόν όλα» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung». Και ανάλογα χαιρέκακα ήταν τα σχόλια και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Ένα κακό δεν έρχεται ποτέ μόνο του: Η κυρία Μαθιοπούλου απειλείται τώρα και με την απώλεια της καθηγητικής της έδρας στα πανεπιστήμια του Πότσδαμ και του Μπραουνσβάικ.

«Τέτοιες έδρες μπορούν να κατέχουν μόνο όσοι έχουν ισχύον διδακτορικό» δήλωσε εκπρόσωπος του τελευταίου. Μεγάλο, αν όχι ανεπανόρθωτο, είναι και το πλήγμα του κύρους της ως πολιτική αναλύτρια, αλλά και ως συμβούλου του υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος σε παλιότερη συνέντευξη του στο «Βήμα» την είχε χαρακτηρίσει ως μια «από τις καλύτερες φίλες» του.

Η γερμανοελληνίδα πολιτική επιστήμων είναι από τα πολλά «θύματα» της Vroniplag, που άρχισε πριν από δυο περίπου χρόνια τις έρευνες της σχετικά με την αυθεντικότητα των διατριβών επώνυμων γερμανών πολιτικών και επιστημόνων. Το πιο διάσημο από αυτά ήταν ο πρώην υπουργός άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, είχε αντιγράψει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το διδακτορικό του από ότι η κυρία Μαθιοπούλου.

Ποια είναι η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου 

Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου γεννήθηκε στις 17 Μαϊου 1957 στη Βόννη της Γερμανίας. Είναι κόρη του δημοσιογράφου και αρχαιολόγου Βασίλη Μαθιόπουλου.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, Ιστορία, Δίκαιο και Ιταλική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Σορβόννης, ενώ το 1980 αποφοίτησε με ΜΑ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Το επίμαχο διδακτορικό της πραγματοποιήσε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η κ. Μαθιοπούλου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ενώ έχει διδάξει και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Βερολίνου. Τέλος, διετέλεσε σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.Πηγή: tovima.gr