Χάθηκε φέτος το Πάσχα ο κοσμοπολίτικος αέρας και η αίγλη από το κυκλαδίτικο νησί. Τα Ματογιάννια πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζαν από ζωή και κάθε λογής celebrity, φέτος όμως η οικονομική κρίση «βούλιαξε» το νησί της γκλαμουριάς και του νεοπλουτισμού.  
Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Μυκόνου, αισθητά μειωμένη ήταν η τουριστική κίνηση τις πασχαλινές ημέρες. «Δεχθήκαμε πλήγμα της τάξεως του 40%» αναφέρουν και διευκρινίζουν πως η απεργία της ΠΝΟ κράτησε μακριά από το «Νησί των Ανέμων» τους τουρίστες. Οι κάβοι ήταν δεμένοι στα λιμάνια μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, γεγονός που ανέβαλε τις πασχαλινές διακοπές των Ελλήνων στο όμορφο κυκλαδονήσι. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ακυρώθηκαν, ενώ όσα βρίσκονταν κοντά στις παραλίες της Μυκόνου δεν άνοιξαν καν όπως επισήμανε η Ένωση Ξενοδόχων.  


Οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν ήδη προετοιμασμένοι για την πτώση του τζίρου τους, αφού το συγκεκριμένο νησί δεν προσφέρεται για οικονομικές διακοπές. Μάλιστα, η Μύκονος είχε ψηφισθεί ως ο πιο ακριβός τουριστικός προορισμός της Ευρώπης για το 2010. Ενδεικτικό της κρίσης που πλήττει το νησί αποτελεί το γεγονός πως τα περισσότερα κεντρικά κοσμηματοπωλεία έχουν βάλει λουκέτο ενώ οι πολυτελείς βίλες πωλούνται σε τιμές πολύ κατώτερες των αρχικών τους προσφορών. Οι διακοπές του Πάσχα και του Καλοκαιριού ήταν ανέκαθεν μία οικονομική «ανάσα» γα τους ντόπιους, που είδαν φέτος τα εμπορεύματά τους να μένουν άθικτα στα ράφια των καταστημάτων τους. Ουρά έκαναν τα τοπικά ταξί το Πάσχα, αφού πελάτες δεν υπήρχαν και οι τιμές για τις κούρσες ήταν αρκετά «τσιμπημένες». Μόνο κάποιοι προνομιούχοι ξένοι τουρίστες κατάφεραν τελικά να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού με την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου βεβαίως.  


«Ήμασταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα»

Ο Δήμαρχος της Μυκόνου κ. Θανάσης Κουσαθανάς - Μέγας μίλησε στο newpost για την κρίση που έπληξε τη Μύκονο τις Άγιες Μέρες. «Το 90% αυτών που μας επισκέφθηκαν φέτος το Πάσχα ήταν Έλληνες. Για πρώτη φορά στα χρονικά η Μύκονος αντιμετώπισε μία οικονομική πτώση της τάξεως του 15%. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε τα χειρότερα λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Υπολογίζαμε πως η πτώση στο συνολικό τζίρο του νησιού θα άγγιζε αυτές τις μέρες το 30%. Είμαστε αισιόδοξοι όμως για το καλοκαίρι, καθώς αναμένουμε 2.000.000 συνολικά τουρίστες. Φέτος εκτός από την πασχαλινή κρίση υπήρξε και μία πτώση (10% με 15%) στη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο νησί». Αισθητή ήταν και η απουσία των Κροίσων που συνήθιζαν να επισκέπτονται το «Νησί των Ανέμων». Η Μύκονος της χλιδής μετατράπηκε το φετινό Πάσχα σε ένα οικογενειακό νησί που γιόρτασε τις Άγιες Μέρες με θρησκευτική κατάνυξη και χωρίς τα δωδεκάποντα Louboutin, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε να παρελαύνουν στα σοκάκια το βράδυ της Ανάστασης. 


Η κρίση «χτύπησε» τον νεοπλουτισμό

Η Μύκονος θεωρούνταν ανέκαθεν το νησί της επίδειξης, των επωνύμων και της γκλαμουριάς. Φέτος το Πάσχα τα Ματογιάννια, το σημείο συνάντησης όλων των Ελλήνων celebrities, απέπνεε μία εκνευριστική ηρεμία. Τα πασχαλινά happenings και η κατανάλωση άφθονης Moet σαμπάνιας μετά την Ανάσταση, αντικαταστάθηκαν από το παραδοσιακό σπάσιμο αυγών στο οικογενειακό τραπέζι. Η οικονομική κρίση απέτρεψε τους Έλληνες διάσημους από το να περάσουν τις πασχαλινές τους διακοπές στο ακριβό νησί, να φωτογραφηθούν στις μυκονιάτικες πλαζ και να νιώσουν στιγμές τηλεοπτικής αθανασίας όταν η συγκεκριμένη επίσκεψή τους θα γινόταν πρώτο θέμα συζήτησης στις μεσημεριανές εκπομπές. Ούτε τα πολυτελή κότερα αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Μυκόνου και ο αέρας είχε μία δόση από... οικονομική κρίση.  

Η Μύκονος, ένεκα της λιτότητας που διανύουμε, κινδυνεύει να χάσει την αίγλη της και ένα κομμάτι της life&style ιστορίας της... Θα κερδίσει όμως με τις παραδοσιακές ομορφιές της, που πάντα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των αυτόφωτων τηλεοπτικών αστέρων που κατέκλυζαν το νησί για λόγους προβολής.


Φανή Πλατσατούρα