Αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που του αποδόθηκαν, ο επιχειρηματίας Γ. Σαπχατζίδης, με το απολογητικό του υπόμνημα στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όπως τονίζει, μάλιστα, ο συγκατηγορούμενός του πρώην υπουργός «δεν θα είχε κανένα λόγο να τον ενημερώσει για τις επιλήψιμες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται». Τα κυριότερα μέρη της απολογίας του έχουν ως εξής:

Πώς γνώρισα το Ζήγρα

«Από τους συγκατηγορουμένούς μου δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα, πλην του Γ. Ζήγρα(σσ. πρόκειται για τον Ν. Ζήγρα, εξάδελφο του πρώην υπουργού). Τον Γ. Ζήγρα γνώρισα το έτος 2005, οπότε μου ζητούσε προσκλήσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ.

Αργότερα, το έτος 2006, ενώ βρισκόμουν σε ταξίδι στη Ρωσία με τη σύζυγό μου, ο Γ. Ζήγρας μου τηλεφώνησε και με συνάντησε προκειμένου να διερευνήσει, αν μπορώ να τον φέρω σε επαφή με επιχειρήσεις εμπορίας ξυλείας, καθόσον, όπως μου είπε, εκπροσωπούσε μεγάλη γερμανική επιχείρηση με το αντικείμενο αυτό. Εγώ από την πλευρά μου ενδιαφέρθηκα να γίνω μεσολαβητής και τον έφερα σε επαφή με επιχείρηση ξυλείας που λειτουργούσε στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης. 

Κατά την επιστροφή μας από τη Ρωσία προς τη Θεσσαλονίκη συνταξιδέψαμε με τον Γ. Ζήγρα και την τότε σύζυγό του, και από λόγους κοινωνικής αβρότητας τους προσκάλεσα στο σπίτι μου στην Κατερίνη, όπου λίγες ημέρες αργότερα ήλθαν για φαγητό. Η επόμενη επαφή μας έγινε λίγες ημέρες αργότερα στην Αθήνα, οπότε όμως διαπιστώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιείτο η συναλλαγή για την ξυλεία που επιδιώκαμε. Έκτοτε δεν τον έχω ξανασυναντήσει ποτέ.

Θέλω να επισημάνω, ότι όταν για πρώτη φορά διάβασα στον Τύπο, ότι το όνομά του συνδέεται με την εταιρία TORCASO, επανειλημμένα προσπάθησα να έλθω σε επαφή μαζί του τηλεφωνικά, προκειμένου να ζητήσω διευκρινίσεις, αλλά εκείνος δεν απάντησε σε καμία από τις κλήσεις μου.

Η επόμενη φορά που τον ξαναείδα, ήταν μετά τη σύλληψή μας στο πλαίσιο της ένδικης υποθέσεως. Πρέπει επίσης να τονίσω, ότι η αναφορά της πρώην συζύγου του Γ. Ζήγρα σε πολλά ραντεβού μεταξύ εμού και του Γ. Ζήγρα στην Αθήνα, που κατ' αυτήν ακολούθησαν την επιστροφή μας από τη Ρωσία, ελέγχεται ως ανακριβής. Διότι, αν μη τι άλλο, η ίδια καταθέτει ότι από έτος 2003 και μετά δεν συναντιόταν με τον Γ. Ζήγρα, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα και τον Ιούλιο του 2006 χώρισαν οριστικά, πράγμα που αποκλείει να γνώριζε αυτή τα επαγγελματικά ραντεβού του συζύγου της κατά το έτος 2006».

«Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι γνωστός μου κοινωνικά»
 
«Τον Ακη Τσοχατζόπουλο δεν τον έχω συναντήσει παρά μόνο στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων και εντός ευρέως κύκλου παριστάμενων προσώπων και μάλιστα χωρίς εγώ να έχω επιδιώξει την παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου στις εκδηλώσεις αυτές. Είμαι βέβαιος ότι την έλλειψη κάθε επαφής μεταξύ εμού και του Α. Τσοχατζόπουλου μπορούν να επιβεβαιώσουν όλα τα πρόσωπα του περίγυρου του Α. Τσοχατζόπουλου τόσο από τα κατά καιρούς υπουργικά γραφεία του, όσο και από το ιδιωτικό του πολιτικό γραφείο. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα αυτά τα πρόσωπα, αν ερωτηθούν, θα επιβεβαιώσουν ότι ουδέποτε τον επισκέφθηκα (ως υπουργό ή μεταγενέστερα) και ότι ουδέποτε συναντηθήκαμε.

Ένας πολύ σοβαρός λόγος που εμπόδιζε την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ εμού και του Α. Τσοχατζόπουλου ήταν ότι εγώ όχι μόνο δεν τον υποστήριζα πολιτικά, αλλά αντίθετα υποστήριζα τον Ν. Ακριτίδη, δηλαδή πολιτευτή του ίδιου πολιτικού κόμματος (ΠαΣοΚ) στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Α' Θεσσαλονίκης), πράγμα που με καθιστούσε κατ' ουσία πολιτικό αντίπαλο του Α. Τσοχατζόπουλου.

Ουδεμία απολύτως ανάμιξη είχα στη σύσταση και τη διαχείριση των εξωχωρίων εταιριών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Οι εταιρίες αυτές, πλην της TORCASO, μου είναι και απολύτως άγνωστες. Για πρώτο φορά άκουσα για τις εταιρίες αυτές από δημοσιεύματα του Τύπου. Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσταση των ίδιων εταιριών προκύπτουν από τα υπάρχοντα στη δικογραφία σχετικά επίσημα έγγραφα, και - φυσικά - ουδόλως προκύπτει δική μου ανάμιξη.

Αντίθετα μάλιστα: Το ίδιο το κατηγορητήριο στηρίζεται στην εκδοχή ότι δικαιούχος των εταιριών αυτών ήταν ο Γ. Ζήγρας και εκπρόσωπός τους η (παντελώς άγνωστη σε εμένα) Ε. Λαμπροπούλου, η οποία φέρεται επίσης να εκτελεί και τα χρέη της φορολογικής εκπροσώπου και της λογίστριας των εν λόγω εταιριών, αποτέλεσμα να μην απομένει κανένας χώρος για ανάπτυξη δικός μου, αναφορικά με τη σύσταση, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση των εν λόγω εταιριών.
Επεται, λοιπόν, ότι η εκδοχή που επίσης υιοθετείται από το κατηγορητήριο, πως τάχα εγώ «συνέστησα και συμμετείχα σε οργάνωση», στην οποία συμμετείχαν οι (ως επί το πλείστον άγνωστοι σε εμένα) συγκατηγορούμενοί μου και η οποία σκόπευε στη διάπραξη πράξεων «νομιμοποίησης» των προσόδων από (τοάγνωστο σε εμένα) «βασικό» έγκλημα δεν ευσταθεί, αλλά αντίθετα στερείται οποιουδήποτε αποδεικτικού ερείσματος.

Πηγή: tovima.gr