Σαν θέλει ο υπουργός και ο δήμαρχος, όλα γίνονται τελικά! Με γοργούς ρυθμούς «πέρασε» στη Βουλή και τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για το Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πριν λίγους μήνες στην Κοζάνη και το κέντρο μεταναστών που θα εγείροταν εκεί, μέσα σε δύο μόλις μήνες φτάσαμε να βρισκόμαστε μπροστά σε ανακοινώσεις για την λειτουργία Κέντρου στην Αττική! Για πολλούς, η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών είναι επιτακτική ανάγκη κυρίως στην Αθήνα, για άλλους και κυρίως τους κατοίκους της Αμυγδαλέζας, το σχέδιο για την λειτουργία του έγινε εν μια νυκτί καθιστώντας αμφίβολο το αν τελικά οι εγκαταστάσεις και ο σχεδιασμός θα φανούν αντάξιες των απαιτήσεων. Μένει μόνο να δούμε...

Το «σκηνικό»


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την προετοιμασία του χώρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, οι πρώτοι 1.000 μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν στο χώρο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να αντιδρούν παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας. 

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ποσό 310 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο σύμφωνα με την κοινοτική επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να απορροφήσουν. 

Στο άψε σβήσε το σχέδιο


Όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι άνθρωποι που θα είναι στα κέντρα αυτά, θα παραμένουν μέσα χωρίς δυνατότητα εξόδου, μέχρι και την αναχώρησή τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες για την πατρίδα τους, με πληρωμένο το εισιτήριο όπως επίσης και με ένα μικρό χρηματικό ποσό για την πρώτη τους αποκατάσταση στην πατρίδα τους. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, της υγείας τους. Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία, όπου έχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις, επισημαίνοντας πως «δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για καμία τοπική κοινωνία». 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως το πρώτο Κέντρο θα φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα, που σε πρώτη φάση θα αρχίσουν, από την επόμενη εβδομάδα, σιγά-σιγά να εγκαθίστανται στην Αμυγδαλέζα. 

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την πολυεθνική δύναμη της Κοινότητας Frontex, με στόχο την καλύτερη καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά και πρόσθεσε: «Στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο EUROSUR. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με την εγκατάσταση αυτού του κόμβου στο Συντονιστικό Κέντρο της χώρα μας, θα ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες μαζί με την Frontex και τα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Κύπρος. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, περίπου το 2013 να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των μεταναστών στη χώρα μας, αποκάλυψε ότι κονδύλια ύψους περίπου 310 εκατ. ευρώ  έχουν ήδη εγκριθεί  για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα,  όμως οι ελληνικές αρχές εμφανίζουν δυσκολία στην απορρόφησή τους.

Επιπλέον, η Επίτροπος αποκάλυψε ότι, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα στην απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Η ίδια χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στον Έβρο. 

Οι αντιδράσεις των κατοίκων
 

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη διασταύρωση Πάρνηθος και Καραμανλή, στην Αμυγδαλέζα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία κέντρου κράτησης αλλοδαπών στο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονται επί ποδός στο σημείο καθώς οι κάτοικοι ετοιμάζονται σήμερα για γενικευμένες έντονες αντιδράσεις.

Αναστασία Γαλάνη