Επιδρομή αρχαιοκαπήλων που επιδόθηκαν σε μεγάλης έκτασης λαθρανασκαφές σε άγνωστο χρόνο, διαπιστώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αλυζίας στην Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αρχαία!
Η λαθρανασκαφή έγινε ακριβώς μπροστά στον μονόλιθο βράχο «Καστρί», λίγο έξω από το χωριό Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου, στον οποίο είναι λαξευμένα τα δυο περίφημα μνημειακά ανάγλυφα του ροπαλοφόρου Ηρακλή με την Αθηνά και του Ασκληπιού με την Υγεία που μνημονεύει και ο Στράβων. Στο ίδιο σημείο, μέσα από την αμυντική οχύρωση, υπάρχει και μια μεγάλη τετράπλευρη δεξαμενή διαστάσεων 7 Χ 5 μ., λαξευμένη στο φυσικό βράχο!  

Οι αρχαιοκάπηλοι έδρασαν ανενόχλητοι, αφού ο αρχαιολογικός χώρος είναι εντελώς αφύλακτος. Έσκαψαν μεγάλους λάκκους αναζητώντας αρχαία ευρήματα, αλλά η αυτοψία που έκαναν αρχαιολόγοι και αστυνομικοί οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής δεν έδειξε αν και τι βρήκαν για να κλέψουν.

Ένα εξωκλήσι έξω από την Κοζάνη έβαλε στο στόχαστρό του ένας 31χρονος Έλληνας ιερόσυλος, αλλά τα μόνα χρήματα που κατάφερε να αρπάξει από το παγκάρι ήταν όλα κι όλα… 10,70 ευρώ! Σαν να μην έφτανε η πενιχρή λεία του, συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς της Ασφαλείας και στην κατοχή του βρέθηκαν τα διαρρηκτικά εργαλεία που χρησιμοποίησε.