current views are: 3

23 Απριλίου 2012
Δημοσίευση03:51

Οι Έλληνες «ναρκομανείς» του Internet έχουν τη δική τους κλινική απεξάρτησης

Τζόγος, πορνογραφία, RPG ή ακόμα και το φαινομενικά αθώο Facebook έχουν μετατραπεί σε λόγους κλινικού εθισμού, μετά την ταχύτατη εξάπλωση του κατά τα άλλα θαυμαστού κόσμου του Internet στα σπίτια των ανθρώπων.  

Δημοσίευση 03:51’
αρθρο-newpost

Τζόγος, πορνογραφία, RPG ή ακόμα και το φαινομενικά αθώο Facebook έχουν μετατραπεί σε λόγους κλινικού εθισμού, μετά την ταχύτατη εξάπλωση του κατά τα άλλα θαυμαστού κόσμου του Internet στα σπίτια των ανθρώπων.  

Τζόγος, πορνογραφία, RPG ή ακόμα και το φαινομενικά αθώο Facebook έχουν μετατραπεί σε λόγους κλινικού εθισμού, μετά την ταχύτατη εξάπλωση του κατά τα άλλα θαυμαστού κόσμου του Internet στα σπίτια των ανθρώπων.   Κατά καιρούς πολλοί δαιμονοποιούν το Internet, τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα,  παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι πλέον αποτελεί το βασικό εργαλείο άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης της σημερινής εποχής, προσφέροντας στην κυριολεξία άπειρες δυνατότητες στο χρήστη να διευθετήσει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές του υποχρεώσεις και ανάγκες. 

Τι γίνεται όμως όταν το Internet μετατρέπεται σε εθισμό; Και μάλιστα σε έναν εθισμό που πια εξομοιώνεται από την ψυχιατρική κοινότητα με τον εθισμό στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά; 

«Τα συμπτώματα του εθισμού είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά των ναρκωτικών» εξηγεί στο newpost.gr ο κλινικός ψυχολόγος Βασίλης Σταυρόπουλος, ο οποίος εργάζεται στον Τομέα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου, στην Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω».   

Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα Απεξάρτησης που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια. 

Αυτή τη στιγμή, 36 άνθρωποι ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης από το Internet, ενώ καθημερινά η κλινική κατακλύζεται από τηλεφωνήματα κυρίως συγγενών εθισμένων που αναζητούν λύση στο πρόβλημα. 

«Τις περισσότερες φορές, μάς τηλεφωνούν συγγενείς και φίλοι των εξαρτημένων. Οι ίδιοι σπάνια δέχονται να μας επισκεφτούν, καθώς έχουν το “άλλοθι” ότι δεν είναι εξαρτημένοι από ουσίες», λέει στο newpost.gr ο κ. Σταυρόπουλος. 

Τι είναι αυτό που τους εθίζει; Ο τζόγος, η πορνογραφία, τα παιχνίδια RPG (παιχνίδια ρόλων) αλλά και η… συλλογή άχρηστων πληροφοριών. 
Στην μονάδα απεξάρτησης του «18 άνω» υπάρχουν χρήστες κυρίως 18-26 ετών.

Τα βασικά συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτύο είναι πολλά (χωρίς αυτό να προϋποθέτει ότι τα εμφανίζουν όλοι όλα): 

1. Η συστηματικότητα και η συχνότητα της χρήσης του διαδικτύου 
2. Η ανθεκτικότητα του χρήστη, ή με άλλα λόγια η συνεχώς αυξανόμενη χρήση 
3. Η ψυχοτρόπος δράση, δηλαδή το κατά πόσο το διαδίκτυο αρχίζει να παρεμβαίνει στην ψυχολογία του ασθενή, σε αυτό που αισθάνεται την στιγμή της χρήσης 
4. Οι συγκρούσεις με το περιβάλλον, όπου ο χρήστης απομονώνεται και πλέον δεν μπορεί να είναι λειτουργικός στις σχέσεις του με τους άλλους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς διενέξεις 
5. Οι υποτροπές, όπου ο χρήστης καταλαβαίνει το πρόβλημα αλλά αδυνατεί να απεμπλακεί από αυτό. Δεν έχει αντιστάσεις και δεν μπορεί να κυριαρχήσει στον εαυτό του. 
6. Τα στερητικά σύνδρομα, όπου ο χρήστης αισθάνεται μεγάλη δυσφορία όταν δεν βρίσκεται μπροστά σε υπολογιστή  
 
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, κ. Σταυρόπουλο, η «αισιόδοξη» προοπτική του όλου θέματος είναι ότι μακροπρόθεσμα – και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εξαρτήσεις – δεν απειλείται μακροπρόθεσμα η υγεία ή η ακεραιότητα του χρήστη.  
Συνήθως δε, και ιδίως σε όσους εθίζονται στην διαδικτυακή πορνογραφία, υπάρχει απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και στυτικής δυσλειτουργίας. 

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από το διαδίκτυο

Όπως μας ενημέρωνει ο κ. Σταυρόπουλος, ο εξαρτημένος πραγματοποιεί τρεις συνεδρίες υποδοχής, όπου πρέπει να διαπιστωθεί εάν υπάρχει και κάποια άλλη  ψυχοπαθολογία, με άλλα λόγια αν το πρόβλημα του έγκειται μόνο στον εθισμό στο Internet ή αν υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα που εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο. 

Συνήθως στη διαδικασία απεξάρτησης αποφεύγεται η χορήγηση φαρμάκων, δεδομένου ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο εξαρτημένος τελικά να καταλήξει εξαρτημένος από τα ίδια τα φάρμακα. 

Μετά λοιπόν τις τρεις ατομικές συνεδρίες, περνά στις ομαδικές ψυχοθεραπείες, όπου στο «18 άνω» πραγματοποιούνται κάθε
Παρασκευή μεσημέρι. Πρέπει να τονιστεί πως η συγκεκριμένη κλινική απεξάρτησης είναι κλινική ημέρας, δηλαδή δεν γίνονται εισαγωγές και παραμονή ασθενών.  

Πάντως, είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Σταυρόπουλου: «Πρέπει να μάθετε πως υπάρχει μια ετερογένεια στα χαρακτηριστικά των εξαρτημένων από το Internet, όμως έχουν όλοι έναν κοινό παρονομαστή: Τη δυσκολία στις σχέσεις». 

Πρόκειται για το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν εθισμό στο διαδίκτυο και είναι η κυριότερη συνέπεια που καλούνται οι ψυχολόγοι να θεραπεύσουν. 

Το τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύο «18 άνω» διατηρεί ήδη από τις αρχές της λειτουργίας του το δικό του blog αλλά και τη δική του σελίδα στο Facebook, καλώντας όλους να γνωρίσουν ένα σύγχρονο πρόβλημα που δυστυχώς αποκτά όλο και περισσότερη φήμη…

Άγγελος Ανδρέου


σχετικα αρθρα