Η χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους με πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών για το χρόνο ασφάλισης (και χωρίς, φυσικά, να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές) είναι το νέο σκάνδαλο που εντόπισε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.  
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που έγιναν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της διαφθοράς και της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποκάλυψαν ότι μέσα στην τελευταία διετία τουλάχιστον 4.000 συντάξεις έχουν απονεμηθεί με χρήση πλαστών βεβαιώσεων εργοδοτών, δηλαδή με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης σε ανύπαρκτες επιχειρήσειΝ΄ς ή σε επιχειρήσεις οι οποίες στο διάστημα αυτό είχαν βάλει λουκέτο χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές.   

Με εντολή του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ξεκίνησαν διαδικασίες υποβολής μηνυτήριων αναφορών για τον εντοπισμό των υπευθύνων (διερευνάται και η τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων οι οποίοι δεν ήλεγχαν, ως όφειλαν, τη γνησιότητα ή μη των βεβαιώσεων) και του καταλογισμού των ποσών των συντάξεων που παρανόμως χορηγήθηκαν.  

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκδόθηκε οδηγία να επεκταθούν άμεσα οι έλεγχοι στο σύνολο των συντάξεων που έχουν αποδοθεί με χρήση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης με «βεβαίωση εργοδότη.

Κατά τους ελέγχους αυτούς θα διερευνηθεί με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης εφόσον γίνονταν και σε ποια έκταση και αγοραπωλησίες βεβαιώσεων. Το οικονομικό κίνητρο, άλλωστε, υπάρχει σε όλες τις υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής υπόθεσης του ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου γίνονταν παράνομες πληρωμές επιδομάτων και άλλων παροχών.
TAGS