Διπλωματικό θρίλερ στη σκιά της έκδοσης του Μάκη Ψωμιάδη εκτυλίσσεται μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πέντε μήνες μετά τη σύλληψή του και παρά την αρχική αισιοδοξία για άμεση έκδοσή του, οι Αρχές των Σκοπίων δεν έχουν δώσει ούτε δείγμα γραφής των προθέσεών τους σχετικά με την έκδοση του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ωστόσο, τα έγγραφα με τα στοιχεία των δικογραφιών για τον Μάκη Ψωμιάδη πηγαινοέρχονται από την Εισαγγελία Εκδόσεων στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της ΠΓΔΜ.

Τα συνοδευτικά έγγραφα στην αρχή ήταν μεταφρασμένα στη γαλλική γλώσσα, όπως απαιτεί η Συνθήκη των Παρισίων. Στη συνέχεια ζητήθηκε να διαβιβαστούν μεταφρασμένα και στα αγγλικά, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησαν να απαλειφθεί ο όρος FYROM


Το τελευταίο αυτό γεγονός, φαίνεται ότι σήμανε συναγερμό σε επίπεδο διπλωματικό και δικαστικό.
Είναι χαρακτηριστικά ότι σε όλες τις ανταλλαγές κρατουμένων που είχαν προηγηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, τα αιτήματα είχαν προχωρήσει χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η ονομασία.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης -κατά τις ίδιες πληροφορίες- έχει ενημερωθεί και η Eurojust, καθώς έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση του κατηγορούμενου. Μέχρι τις 15 Μαΐου οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα πρέπει να έχουν αποφασίσει αν θα τον αφήσουν ελεύθερο με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, αν θα αποφασίσουν να παραταθεί η κράτησή του ή αν θα ικανοποιήσουν έστω στο παρά πέντε το αίτημα της χώρας μας. 

Για τον λόγο αυτό ήδη έχει κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έχει ζητήσει επισήμως να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοσή του.