Ακόμη μαζεύουν υδράργυρο απο τον σταθμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη! Συνεργεία της εταιρίας που έχει αναλάβει τη συλλογή του επικίνδυνου, τοξικού μετάλλου βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση και εξακολουθούν να συλλέγουν το υγρό μέταλλο, το οποίο είναι ανακατεμένο με χώμα, σε βαρέλια, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το δυστύχημα είναι ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει σε τι βάθος έχει φτάσει ο υδράργυρος. Το ευτύχημα, πάντως, είναι ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν εργαζόμενοι στο μετρό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από τον υδράργυρο, δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Αυτό ισχύει για τους 237 από τους 260 εργαζομένους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, καθώς για τους υπόλοιπους 23 δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία με τον υδράργυρο πάει ενάμιση μήνα πίσω. Ειδικότερα, στις 12 του περασμένου Μαρτίου η ανάδοχος κοινοπραξία ενημέρωσε τη διεύθυνση μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ» για πιθανή ύπαρξη υδραργύρου στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου. Αμέσως απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι, το εργοτάξιο σφραγίστηκε και κλήθηκε πιστοποιημένη εταιρία διαχείρισης τοξικών υλικών για αυτοψία, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της απορρύπανσης δε θα εκτελεστεί καμία εργασία στο σκάμμα.

Ο υδράργυρος είχε βρεθεί, αρχικά, σε βάθος περίπου τεσσεράμισι μέτρων και, πολύ σύντομα, οι ειδικοί τον εντόπισαν ενάμισι μέτρο βαθύτερα, δηλαδή συνολικά έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το τοξικό μέταλλο εξακολουθεί να υπάρχει σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και, μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο μέχρι πού φτάνει.

Το εργοτάξιο, πάντως, θα παραμείνει κλειστό, μέχρι να απομακρυνθεί και το τελευταίο γραμμάριο του υδραργύρου, ο οποίος αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μετρό της Θεσσαλονίκης.  

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος