Oλοκληρώθηκε η πορεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικοϋπαλλικού Κέντρου για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και κεντρικό αίτημα την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων. Ολοκληρώθηκε και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τα οποία αργότερα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα άγνωστοι πυρπόλησαν το εκλογικό κέντρο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας.

Τη συμπαράστασή τους στη σημερινή συγκέντρωση των συνδικάτων εξέφρασαν με δηλώσεις, που ακούστηκαν στον χώρο της συγκέντρωσης, συνδικαλιστικά στελέχη των ευρωπαϊκών συνδικάτων, κυρίως ιταλικών και πορτογαλικών.

Στην αναγκαιότητα της υπογραφής νέων κλαδικών συντάξεων
αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, που κάλεσε τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την τρόικα, «να σεβαστούν τον κόπο τον ιδρώτα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων». 

«Τιμούμε σήμερα μια ημέρα μνήμης των πρωτοπόρων εκείνων εργαζομένων που καθιέρωσαν το οκτάωρο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, που τόνισε ότι «οι πολιτικές που επιβάλλονται από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω». 

Στην προεκλογική περίοδο απέδωσε τη μικρή συμμετοχή στη συγκέντρωση ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αγώνες των εργαζομένων κατά μιας πολιτικής που οδηγεί στη φτώχια θα ενταθούν και θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης των συνδικάτων, μικρές ομάδες αριστεριστών και αναρχικών που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο του Μουσείου. 

Θεσσαλονίκη 

Με πέντε συγκεντρώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και πορείες στους δρόμους της πόλης γιορτάστηκε σήμερα η εργατική Πρωτομαγιά, στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ.  Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) συγκεντρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας. Στην Καμάρα συγκέντρωση διοργάνωσαν ανεξάρτητα πρωτοβάθμια εργατικά συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν μέλη του ΚΚΕ μλ και ΜΛ ΚΚΕ.  Ξεχωριστή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ζαχαροπλαστεία Ble.

Πάτρα

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συνδιοργανώθηκε από το εργατικό κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.
Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά του μνημονίου και των οικονομικών μέτρων. Στην «ουρά» της πορείας του εργατικού κέντρου, υπήρχαν ομάδες αντεξουσιαστών, οι οποίες κατέληξαν στο πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου Πατρών, υπό την παρακολούθηση αστυνομικών δυνάμεων.

Σε απεργία οι ναυτεργάτες 

Εικοσιτετράωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν για την 1η Μάη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλώντας όλους τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες για να τιμήσουν την 1η Μάη όπως αξίζει, δίνοντάς της ταξικό περιεχόμενο. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ αποφάσισε για την Πρωτομαγιά 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Κανονικά εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο ενώ ακυρώθηκε το δρομόλογιο του Blue Star Νάξος.

Σε 24ωρη κινητοποίηση προχωρά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να είναι εργάσιμη η σημερινή ημέρα για την Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή των εκλογών. 

Κλειστά τα καταστήματα  Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εργαζόμενοι την επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργαστούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους.

Σχετικό Θέμα: 
Μετ' εμποδίων σήμερα οι μετακινήσεις