Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε ό,τι αφορά την επιστολή που έλαβε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ματίας Μορς, με την οποία ζητείται επιτακτικά η κατάργηση  του νόμου που εξαιρεί  όσα Ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την υποχρεωτική ένταξη στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. «Θεωρώ ότι κάθε συντάκτης επιστολής που απευθύνεται σε μένα ως υπουργό Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος –με τους όρους του οποίου συναίνεσα και τους οποίους τηρώ- σεβόμενος τη χώρα μου αλλά και τον εαυτό μου, θα πρέπει να προσέχει ιδιαιτέρως τις διατυπώσεις του»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας στην απαντητική του επιστολή η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα «ΝΕΑ».     

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει στον εκπρόσωπο της τρόικας ότι «η ένταξη όλων των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΥΥ καθώς και η μεταφορά της εποπτείας των ταμείων από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας ήταν δική μου πρόταση με την οποία συμφωνήσατε όλοι».  

Η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που «ενόχλησε» την τρόικα προβλέπει ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τον ΕΟΠΥΥ όσα Ταμεία μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή τα ταμεία αυτά μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και παύουν να δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση.