Από δεκατριών χρονών μπλέκονται τα ελληνόπουλα στη μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών, του αλκόολ και του τσιγάρου, σύμφωνα με δημοσίευση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγειινής (ΕΠΙΨΥ). Η έρευνα εκπονήθηκε σε 683 ελληνικά σχολεία και συμμετείχαν σε αυτή 37.040 μαθητές, απο 13 εως 19 ετών και καταγράφει την αξιοσημείωτη αύξηση στη συστηματική χρήση χασίς.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, αναφέρει ότι η πλειονότητα των παιδιών που δοκιμάζουν χασίς, περνούν από τον πειραματισμό στη συστηματική χρήση.

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει η κ. Μαλιώρη, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με την έρευνα, πιο στενά «φλερτάρουν» με τα ναρκωτικά οι έφηβοι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με  ποσοστά 18,2% των αγοριών και 8,3% των κοριτσιών, να έχουν δοκιμάσει χασίς τουλάχιστον μία φορά.

Άλλες «δημοφιλείς» εξαρτησιογόνες ουσίες, είναι οι εισπνεόμενες κόλες, που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο, τα βερνίκια και τα διαλυτικά. Ακολουθούν τα ηρεμιστικά υπνωτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται χωρίς την συνταγή γιατρού.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται επίσης και η ανησυχητική αύξηση της χρήσης αλκοολούχων ποτών, ειδικότερα στους νομούς Έβρου, Καστοριάς και Πιερίας, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Το γεγονός αυτό, ξαφνιάζει την επιστημονική Κοινότητα, αφού παρατηρείται σε μία εποχή που τα ποτά έχουν ακριβύνει από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το χαρτζιλίκι των μαθητών έχει εξανεμισθεί από τις διαρκείς περικοπές στο εισόδημα των γονιών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα μαθητές πίνουν αλκοόλ, ενώ το 11% πίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ακόμη ένας στους τρείς μαθητές έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του και το 13% έχει μεθύσει πάνω από δύο φορές, γεγονός που δείχνει πως αρκετά παιδιά περνούν ασυναίσθητα σχεδόν από την απλή κατανάλωση αλκοόλ στην κατάχρηση.

Τέλος, πιο διαδεδομένο απο το αλκόολ και το χασίς μεταξύ των μαθητών είναι το κάπνισμα με την έρευνα να αποκαλύπτει πως ένας στους πέντε μαθητές καπνίζει.

Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 50% των εφήβων καπνίζει συστηματικά, ενώ το ένα τρίτο αυτών των παιδιών καπνίζει πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα.