Διευκρινίσεις για τα νέα τιμολόγια του 2012 για πελάτες Υψηλής Τάσης δίνει, με σημερινή ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα τιμολόγια υψηλής τάσης (που ισχύουν για τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις) φθάνουν έως 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι για τη μεταλλουργική βιομηχανία, σταθερής ζήτησης, η τιμή κυμαίνεται στα 66 ευρώ/ MWh «και είναι μόλις το 59% των 112 ευρώ/ MWh, που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο συνολικό μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 από όλους τους πελάτες, κάθε κατηγορίας και τάσης τροφοδότησης».

Σημειώνει ακόμη ότι τα τιμολόγια υψηλής τάσης παραμένουν «παγωμένα» από τον Ιούλιο του 2008, ενώ το κόστος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου του κόστους καυσίμων, εισαγωγών, δανεισμού.

«Σε μία απελευθερωμένη αγορά, όσο και αν η ΔΕΗ περιορίζει τις δαπάνες της, τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το κόστος, αφενός για να μην κατηγορηθεί η ΔΕΗ για καταχρηστικές πρακτικές και αφετέρου για να μην καταστεί ένα θνησιγενές επί ζημία μονοπώλιο. Οι αναφορές δημοσιευμάτων σε τιμολογιακές και επενδυτικές πρακτικές που ασκούνταν προ τριακονταετίας, δεν συνάδουν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» καταλήγει η Επιχείρηση.
TAGS