δυσοίωνες προοπτικές του ενδεχομένου σχηματισμού κυβερνητικού σχηματισμού στην Ελλάδα, η τιμωρία των μνημονιακών κομμάτων και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα των εκλογών κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει στο βασικό του θέμα ότι «Οι Έλληνες και οι Γάλλοι απέρριψαν την γερμανική λιτότητα» επισημαίνοντας όμως ότι η Ελλάδα μπαίνει σε επικίνδυνη αναταραχή μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. To πρακτορείο επισημαίνει ότι δημιουργούνται πλέον μεγάλα ερωτήματα για το πώς η χώρα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας» τονίζει η ιστοσελίδα της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αρχίζουν συνομιλίες σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού αλλά οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, αφού τα εκλογικά αποτελέσματα φαίνεται πως οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικό χάος μετά την ψήφο» γράφει η αναφορά του CNN, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον πρόεδρό της, Αντώνη Σαμαρά να έχει δύσκολο έργο, μετά την έκφραση δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα που επέβαλαν σκληρή λιτότητα.

Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel κάνει ταυτόχρονη αναφορά στις ελληνικές και τις γαλλικές εκλογές αναφέροντας χρακτηριστικά «η μέρα που άλλαξε τα πάντα». Το δημοσίευμα τονίζει ότι στην Ελλάδα ο αριστερός συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος σε ψήφους.

«Τα μνημονιακά κόμματα τιμωρήθηκαν» γράφει το Al Jazeera επισημαίνοντας ότι τα αντιμνημονιακά αποκόμισαν ισχυρά κέρδη εις βάρος τους, με την Άκρα Δεξιά να συμπεριλαμβάνεται στους νικητές.

Η ιστοσελίδα του BBC κάνει αναφορά στις πιέσεις της Ε.Ε. και της Γερμανίας στην Αθήνα για την τήρηση του οικονομικού προγράμματος, έπειτα από την ψήφο των Ελλήνων υπέρ των αντιμνημονιακών κομμάτων.