current views are: 1

7 Μαΐου 2012
Δημοσίευση14:24

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Άτομα σαν τον Βγενόπουλο πρέπει να συλλαμβάνονται»

Άτομα σαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο θα έπρεπε να συλλαμβάνονται αντί να χειροκροτούνται, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εντείνοντας την αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Marfin στην Κύπρο.

Δημοσίευση 14:24’
αρθρο-newpost

Άτομα σαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο θα έπρεπε να συλλαμβάνονται αντί να χειροκροτούνται, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εντείνοντας την αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Marfin στην Κύπρο.

Άτομα σαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο θα έπρεπε να συλλαμβάνονται αντί να χειροκροτούνται, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εντείνοντας την αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Marfin στην Κύπρο. Με αφορμή τους χθεσινούς ισχυρισμούς του κ. Βγενόπουλου για μυστικές επαφές με τον κ. Νεοφύτου τον Ιούλιο του 2009, ο βουλευτής χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα: «Είναι ψεύτης και συκοφάντης ο Βγενόπουλος» επανέλαβε για τέσσερις συνεχείς φορές ο κ. Νεοφύτου στο κρατικό ραδιόφωνο.

Κάλεσε τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας «να αποδείξει, ποιά μέρα, ποια ώρα και σε ποιο χώρο τον συνάντησα κατ ιδίαν. Θα τον προκαλώ καθημερινά με τους ίδιους χαρακτηρισμούς» είπε εμφαντικά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

«Εγώ δηλώνω προς αυτούς που με ψηφίζουν, σε αυτούς που με εμπιστεύονται και σε αυτούς προς τους οποίους λογοδοτώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου, «ό,τι ουδέποτε συναντήθηκα κατ ιδίαν με τον κ. Βγενόπουλο».

Διευκρίνισε ο κ. Νεοφύτου ότι «με τον κ. Βγενόπουλο συναντήθηκε μόνο μία φορά μετά από παράκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ και με την εμμονή μου ότι δεν χρειαζόταν να παρευρεθώ διότι δεν επρόκειτο να αλλάξω τη γνώμη μου σε ότι αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του τραπεζικού συστήματος, όπως επιδίωκε ο κ. Βγενόπουλος».

Ωστόσο επέμενε, είπε, να παραστώ στη συνάντηση ο πρόεδρος της παράταξης μου Νίκος Αναστασιάδης. Θα ήθελε να ήμουν παρών, καθώς όπως είπε, είμαι υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος και δεν θα ήταν ορθό να απουσιάσω από τη συνάντηση.

«Φάνηκε λεβέντης ο κ. Αναστασιάδης, διότι μπροστά μου είπε στον κ. Βγενόπουλο ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα δεχθεί ποτέ εκπτώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Υποστήριξε ότι τότε ο κ. Βγενόπουλος ήθελε όταν οι θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών έκαναν επενδύσεις αυτές να μην λογίζονται και να απαιτούνται από τη μητρική τραπεζική εταιρεία επιπρόσθετα κεφάλαια. «Αν αυτό το πράγμα που ήθελαν, η κυβέρνηση Χριστόφια και ο τότε Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είχε συμβεί τότε η οικονομική καταστροφή σήμερα για τον τόπο και τις τράπεζες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

«Γνωρίζει ο κόσμος ποιοι ήταν η ασπίδα και ποιος βγήκε και σε αυτό το θέμα έναντι προσωπικού κόστους και τα έβαλε τότε με όσους ήθελαν να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα μιλούσαμε σήμερα €2 ή €3 δις ζημιές αλλά για πολλαπλάσιες».

Κληθείς να απαντήσει ότι συναντήσεις με τον Ανδρέα Βγενόπουλο δεν είχε μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επί του θέματος υπάρχει μια διαφορά. «Δεν κατηγορήσαμε τον Χριστόφια ότι είδε τον Βγενόπουλο. Επικρίναμε τον κ. Χριστόφια διότι είχε υιοθετήσει τις θέσεις του. Κι αν ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ασπίδα θα ήταν πολλαπλάσιες οι οικονομικές περιπέτειες του τόπου».

Ο κ. Νεοφύτου επικαλέστηκε δηλώσεις τότε της κυβέρνησης και του πρώην ΥΠΟΙΚ Χαρ. Σταυράκη, «οι οποίοι γονυπετείς παρακαλούσαν τον κ. Βγενόπουλο να μην υλοποιήσει την απειλή του να αλλάξει την έδρα της τράπεζας και ότι θα βόλευαν το αίτημα του»

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι «μακάρι να υλοποιούσε την απειλή του και να μετέφερε την έδρα της Λαϊκής στην Αθήνα. «Κάποιοι τα έλεγαν τότε» υποστήριξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, επικαλούμενος δικές του δηλώσεις και άρθρα σε έντυπα.

Θα έπρεπε να είχε συλληφθεί

Ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με έντονο ύφος υποστήριξε ότι ο κ. Βγενόπουλος θα έπρεπε να είχε συλληφθεί.

«Εάν ένας παρόμοιος Βγενόπουλος πήγαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, μέτοχοι, οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοί οι ασφαλισμένοι στα ταμεία προνοίας και στις ασφάλειες ζωής που έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή θα μετέβαιναν στο αεροδρόμιο και όχι να στήνουν απευθείας μεταδόσεις από το Χίλτον, αλλά με τα θεσμικά όργανα και τη Νομική Υπηρεσία να προσπαθούσαν να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης του για να προστατευθεί ο τόπος».

Συγγνώμη στις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική

Ο κ. Νεοφύτου, ζήτησε συγνώμη από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική γιατί όπως είπε, για βδομάδες μιλάμε για τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος.

«Αν βουλιάξει οικονομικά η Κύπρος είναι εξαιτίας των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης της Marfin Λαϊκής. Γιατί, τόσο η Τράπεζα Κύπρου, όσο και η Ελληνική είμαι πεπεισμένος ότι θα εξεύρουν τα απαραίτητα κεφάλαια».

«Δεν μπορείς» πρόσθεσε, «να μένεις απαθής όταν μία διοίκηση τράπεζας, όπως ήταν αυτή του κ. Βγενόπουλου, σου καταγράφει ζημιά της τάξης του €3.3 δις και να οδηγεί τον τόπο στο μηχανισμό στήριξης. Δεν είναι δυνατόν να χειροκροτούμε τον Βγενόπουλο και πρόσθεσε:

«Το οφείλω στο γιό μου στη γυναίκα και στην ανατροφή μου. Δεν με φοβίζουν οι Βγενόπουλοι. Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να μάθει για τα μετοχοδάνεια της Marfin Εγνατία για αγορά μετοχών της MIG και πόση είναι η έκθεση. Οφείλει η σημερινή διοίκηση της Λαϊκής να βγάλει στην επιφάνεια τα επισφαλή δάνεια, σε ποιες παρέες δόθηκαν και με ποία επιτόκια δόθηκαν».

Ισχυρίστηκε ότι η Marfin Εγνατίας δάνειζε πολίτες οι οποίοι έβαζαν μετοχές που αγόραζαν από τη MIG , η αξία των οποίων σήμερα είναι στον πάτο. Ποιος θα καλύψει αυτά τα δάνεια, διερωτήθηκε.

«Είχαμε καμάρι τις δύο μεγάλες τράπεζες μας (Τρ. Κύπρου και Λαϊκή) τα διαμάντια μας επί δεκαετίες» παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας: « Η Λαϊκή Τράπεζα είναι κομμάτι της ιστορίας μας και αυτό το διαμάντι που ήταν συνεργάτης της HSBC την έχουμε βάλει στην κατηγορία των σκουπιδιών. Ήρθαν κάποιοι έβαλαν καμιά διακοσιά εκατομμύρια ευρώ και αφού ανέβασαν τη μετοχή στα €12 σήμερα την έριξαν στα σκουπίδια. Παράδωσαν μία τράπεζα με τη μετοχή της στα 18 σεντ και την Κύπρο και τις απέλπιδες προσπάθειες του σημερινού ΥΠΟΙΚ να σώσει ότι σώζεται Κινδυνεύει μία ολόκληρη χώρα να πέσει στον γκρεμό. Το κράτος δεν έχει χρήματα. Είναι αποκλεισμένο από τις αγορές. Τι θα πράξει; Θα πάρει νέα σκληρά μέτρα».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση Χριστόφια ότι πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια 4,5 δις ελλείμματα. Ζήτησε, να γίνει έρευνα, για την εποπτεία, για την κυβέρνηση, για τις διοικήσεις των τραπεζών από εμπειρογνώμονες, επαναλαμβάνοντας πρόταση που διατύπωση πριν λίγες μέρες στο blog της StockWatch, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζένιος.

«Δεν θα κάνουμε πλάτες σε οποιουσδήποτε» σημείωσε και τόνισε και πάλι ότι «δεν βρέθηκε ένας αξιωματούχος να πει σε ντροπή στον Βγενόπουλο».

«Τώρα διαπιστώνουμε» πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα αντί μετοχών. Τα κυπριακά ομόλογα είναι στα σκουπίδια εξαιτίας των προβλημάτων των τραπεζών, των δημοσιονομικών προβλημάτων και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα. Κανείς σήμερα δεν αγοράζει σκουπίδια».

Πηγή: stockwatch.com.cy


σχετικα αρθρα