«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο που προτείνει η ηγεσία του υπουργείου στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Μάλιστα, με μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος απαντά η ΟΙΕΛΕ στις προτάσεις του κ. Μπαμπινιώτη, όπως δήλωσε στο newpost.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, για τις «παράνομες μειώσεις μισθών στα ιδιωτικά σχολεία». Ο κ. Κουρουτός κάνει λόγο για σκανδαλώδη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα μισθοδοτούνται τουλάχιστον το ίδιο με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μια γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε δεκτή και από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σε επικοινωνία που είχε το newpost.gr με τον Γιώργο Καραχάλιο, στενό συνεργάτη του κ. Μπαμπινιώτη, διευκρινίστηκε ότι η γνωμοδότηση είναι νόμιμη και κατοχυρωμένη από το Νομικό Συμβούλιο και ο νόμος 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο που αφορά και στους εκπαιδευτικούς εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2011 σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία. «Δεν ήταν λίγοι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι αρμόδιες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζήτησαν από το υπουργείο την νομική αποσαφήνιση του μέτρου. Παράλληλα, αρκετοί ιδωτικοί εκπαιδευτικοί είχαν καταγγείλει στο υπουργείο απρόσμενες μειώσεις στις αποδοχές τους πριν την εφαρμογή της γνωμοδότησης», επεσήμανε.

Από την άλλη πλευρά, «η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αποτελεί παράνομη πράξη καθώς δεν έχει εγκριθεί από τους συλλόγους εκπαιδευτικών ούτε από κάποιο άλλο νόμιμο όργανο ή φορέα παρά μόνο από το Νομικό Συμβούλιο», υποστηρίζουν δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί.

Μάλιστα, σε όσες περιπτώσεις επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το μέτρο με μειώσεις μισθών σε καθηγητές ιδιωτικών σχολείων παρενέβη ο Εισαγγελέας κρίνοντας παράνομη κάθε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των καθηγητών, σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όχι μόνο βγαίνουν στην αντεπίθεση αλλά στρέφονται με σοβαρές κατηγορίες κατά του κ. Μπαμπινιώτη υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός με σκοπό τη χορήγηση εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και στον εαυτό του (ως πρόεδρο των 29 σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας), καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα για το υποτιθέμενο …καλό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε στον κ. Μπαμπινιώτη σχετικά με το ποια είναι η ακριβής ημερομηνία της έκδοσης της γνωμοδότησης, ποιος ο αριθμός πρωτοκόλλου της και ποιοι από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου υπέγραψαν τη γνωμοδότηση. Τέλος, ο κ. Κουρουτός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ανάγκη από «σωτήρες» σαν τον κ. Μπαμπινιώτη!

Η κόντρα λοιπόν καλά κρατεί...


Αναστασία Γαλάνη