current views are: 1

14 Μαΐου 2012
Δημοσίευση13:45

«Έφυγε» η ιστορικός Κατερίνα Κουμαριανού

Έφυγε πλήρης ημερών η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία.

Δημοσίευση 13:45’
αρθρο-newpost

Έφυγε πλήρης ημερών η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία.

Έφυγε πλήρης ημερών η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole en Sciences Sociales (1969-1974). Oνομάστηκε καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Universite Paris – Sorbonne, Paris IV) και διευθύντρια του Institut Neoellenique (1978-1983) του ιδίου Πανεπιστημίου. Η μακρόχρονη συνεργασία της με τον Κ. Θ. Δημαρά, η συμμετοχή της στην ίδρυση του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού και του περιοδικού «Ο Ερανιστής» είναι σημαντικά στοιχεία στην καριέρα της όπως και η συνεργασία της με το περιοδικό «Εποχές».

Επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (1999-2008). Oι εργασίες της είχαν ως αντικείμενο την ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας και παιδείας σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία των ιδεών. Οι ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις της πραγματοποιούνταν σε τομείς όπως η ελληνική εκδοτική παραγωγή, η ιστορία του ελληνικού Τύπου, ο περιηγητισμός, το κίνημα του νεοελληνικού διαφωτισμού και καθορίζονται χρονικά από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα. Ηταν μέλος πλείστων επιστημονικών εταιρειών. Διετέλεσε επί μακρόν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χαρτογραφίας. Μεταξύ των έργων της είναι:

«Η νεωτερική γεωγραφία των Δημητριέων» (Ζήτη), «Ιστορία του Ελληνικού τύπου» (Ερμής), «Καιρικά μελετήματα» (Καίριος Βιβλιοθήκη), «Αθήνα, η πόλη – οι άνθρωποι» (Ποταμός) ενώ είχε συμμετάσχει με άρθρα και ανακοινώσεις σε πολλά συλλογικά έργα.

πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα