current views are: 1

24 Μαΐου 2012
Δημοσίευση14:48

Τον Βλάντιμιρ Πούτιν συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γιατί ήλθε στη Ρωσία την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πατριάρχη Μόσχας, υπενθυμίζοντας ότι ακριβώς στο κήρυγμα των διαφωτιστών Κυρίλλου και Μεθοδίου βρίσκεται ο κοινός πολιτισμός Ελλάδας και Ρωσίας.

«Μια τέτοια ημέρα είναι ακόμη πιο φανερό, πόσο βαθιές είναι οι πνευματικές ρίζες, που μας ενώνουν. Είμαι βέβαιος ότι στη Ρωσία θα σας αρέσει, χαίρομαι που σας βλέπω», επεσήμανε ο Β. Πούτιν υποδεχόμενος τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη ρωσική Εκκλησία. Η σχετική αναφορά δημοσιεύτηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου www.kremlin.ru

Ο αρχιεπίσκοπος πέραν των άλλων και αφού αναφέρθηκε στην ονομαστική εορτή του πατριάρχη Κυρίλλου, συνεχάρη τον Β. Πούτιν για την πρόσφατη επανεκλογή και ορκωμοσία του, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται την ανάγκη να πει πως είναι χαρά για τον ίδιο και τη συνοδεία του «που ήρθε στην εξουσία μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα για τη Ρωσία, όπως εσείς».

Ο αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας ότι «όπως είπατε οι λαοί μας συνδέονται με μακρά ιστορία πολλών αιώνων και οι σχέσεις αυτές χάνονται στο βάθος της ιστορίας, πριν ακόμη το χριστιανισμό στη Ρωσία, την εποχή των αποικιών από αρχαίους Έλληνες στο έδαφος της χώρας σας, όμως ακόμη περισσότερο μας ενώνει η ορθόδοξη πίστη. Θα θέλαμε ειδικά σήμερα να το υπογραμμίσω αυτό, ώστε μεταξύ των ορθοδόξων λαών μας να υπάρχουν μεγάλοι δεσμοί, γιατί ειδικά στην εποχή μας όσο ποτέ χρειάζεται η υποστήριξη του ενός προς τον άλλον, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι και εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε, γι’ αυτό και ελπίζουμε στη στήριξή σας».

Σειρά επισκέψεων

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε το συλλείτουργο των δύο προκαθημένων στον ναό της Αναστάσεως στο Κρεμλίνο, με αφορμή την ημέρα της Αναλήψεως και την ονομαστική εορτή του Ρώσου πατριάρχη. Συλλειτούργησαν και οι συνοδικοί μητροπολίτες, που συνοδεύουν τον αρχιεπίσκοπο στην επίσημη ειρηνική του επίσκεψη στη Μόσχα, η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα.

Ο εορτασμός στον ναό της Αναστάσεως κορυφώθηκε με λιτάνευση της εικόνας των Κυρίλλου και Μεθοδίου, που έγινε παρουσία χιλιάδων κατοίκων της Μόσχας και συνοδεία των Ελλήνων αρχιερέων, γύρω από το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία, με κατάληξη στον ιστορικό ναό του Αγίου Βασίλειου.

Ο πατριάρχης Κύριλλος προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολική περίοδο που λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς, αυτές τις μέρες, «ο λαός μας εορτάζει πανηγυρικά την αφετηρία της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού». Σχολιάζοντας εμμέσως την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο πατριάρχης Μόσχας συμπλήρωσε πως «μέσα από την πίστη, πάντα εύρισκαν οι λαοί μας στήριγμα σε δυσχερείς ιστορικές συγκυρίες. Δεν αμφιβάλλω ότι μέσω εκείνων των αυθεντικών αξιών, στις οποίες οι λαοί μας οφείλουν την ύπαρξη, θα υπερβούμε τις σημερινές αντιξοότητες, οφειλόμενες στην οικονομική κρίση και στην υποκρυβόμενη πίσω της πνευματική κρίση».

Στην αντιφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανταπέδωσε τη θερμή προσφώνηση, πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Κυρίλλου λέγοντας πως «διακονείτε ως προκαθήμενος της πολυπληθούς Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μιας Εκκλησίας που έχει αγίους Πατέρες, Μάρτυρες, Ομολογητές, Οσίους και ασκητές. Μιας Εκκλησίας που έχει Κληρικούς, Επισκόπους, Πρεσβυτέρους και Διακόνους, που ποιμαίνουν τον λαό του Θεού με σοφία και διάκριση».

Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα έχει αύριο επίσημες συνομιλίες με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο στην έδρα του Ρωσικού Πατριαρχείου στη Μονή του Αγίου Δανιήλ, ενώ έως την Κυριακή θα επισκεφθούν επίσης και την Αγία Πετρούπολη.


σχετικα αρθρα