Πρόταση για την παράδοση ανοιχτών δεμάτων τα οποία θα σφραγίζονται ενώπιον ταχυδρομικού υπαλλήλου -κατά το πρότυπο των συστημένων-, με ιδιαίτερη μέριμνα όμως στο απόρρητο των επικοινωνιών και την τυχόν καθυστέρηση στη διαβίβαση, διατυπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με τα παγιδευμένα δέματα.

Η πρόταση θα τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης που εξελίσσεται στην ΕΕ σε επίπεδο Ταχυδρομείων και Πολιτικής Αεροπορίας,

Στην ευρεία σύσκεψη, αντικείμενο της οποίας ήταν η ασφάλεια στη διακίνηση δεμάτων, πήραν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Σωκράτης Κάτσικας, ο Διοικητής της ΥΠΑ Οδυσσέας Βλάμης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Παναγιώτης Βουρνάς και Χρήστος Βαρσάμης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ Κων. Ταρλαγιάς και ο Διευθυντής της Δ/15 της ΥΠΑ Γιώργος Νίκου.

Κατά τη σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε ότι τα ΕΛΤΑ και οι Ταχυμεταφορές ακολουθούν τα όσα προβλέπει η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, η ΥΠΑ τηρεί πιστά το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας και γενικότερα στη μεταφορά δεμάτων ισχύει στη χώρα μας ό,τι προβλέπεται για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με δεδομένο ότι για τα πακέτα που εστάλησαν στο εξωτερικό από την Ελλάδα, προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον, δεν υπήρξε εμπλοκή καμιάς κρατικής υπηρεσίας, η ΥΠΑ έχει ζητήσει αναλυτική έκθεση αξιολόγησης των συμβάντων.

Ο υπουργός, ζήτησε να εκδοθούν εγκύκλιοι, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις και να δοθούν εντολές σε όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους για εγρήγορση και πιστή τήρηση των κανονισμών.

Επίσης, συζητήθηκε η καθιέρωση γενικευμένης χρήσης εσωτερικού κυκλώματος καταγραφής σε όλα τα γραφεία παράδοσης φακέλων και δεμάτων, σύστημα που λειτουργεί στα περισσότερα καταστήματα των ΕΛΤΑ.