Η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ. Νέα σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Mε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας, Χρήστος Κίττας απηύθυνε έκκλησή προς όλες τις κατευθύνσεις για προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης με τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι από αύριο, Τετάρτη, θα υπάρχουν φάρμακα στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι εταιρίες.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε από την Τετάρτη και έως τις εκλογές να μην υπάρξει πρόβλημα με τα φάρμακα. 

Ο κ. Κίττας υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζεύει ευρώ - ευρώ τα χρήματα για να εξοφλήσει τις εταιρίες και απηύθυνε έκκληση και προς τους φαρμακοποιούς να εξυπηρετούν εκείνους που πάσχουν. «Να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε καλύτερο» ζήτησε ο κ. Κίττας.

Την ίδια ώρα, δεδομένο ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του συστήματος υγείας της χώρας μας για τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών  είναι περίπου 17 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το ποσό που διαθέτει – και θα εκταμιεύσει σταδιακά-  ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει επαρκώς μόνο τον τρέχοντα μήνα, μέχρι και τη σύγκληση της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, αποφασίστηκαν τα εξής:
  
- Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.  

- Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.   

- Ύστερα από επίπονες προσπάθειες σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους.   

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι «η αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων στο χώρο της Υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά μελήματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Υγείας, καθηγητή Χρ. Κίττα.

Η κυβέρνηση παρά το χαρακτήρα της, έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα τα οποία ασφαλώς δεν προέκυψαν τις τελευταίες 15 μέρες, ούτε μπορούν να επιλυθούν ριζικά στο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά κυβερνητικών συσκέψεων και καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές πολιτών.

Η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα συνεργασίας. Να αναλογιστούν ότι τις στιγμές αυτές προέχει ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής».