Σε οικονομική ασφυξία βρίσκεται εκ νέου το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τους εργαζομένους να κάνουν λόγο ακόμα και για αδυναμία στην πληρωμή των συντάξεων τους επόμενους μήνες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για χιλιάδες συνταξιούχους. Μέχρι το τέλος του χρόνου απαιτούνται επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για την ομαλή καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αναφέρει σε επιστολή της στον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του Ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ περιγράφουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, σε σημείο να καθίσταται προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επομένων μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ στην επιστολή, προκύπτει ότι ζητείται 1,403 δις ευρώ για να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις έως το τέλος του 2012.


Επιπλέον γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ.


Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι:


- Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 30% ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.


-Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.


-Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.


- Η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ.


- Παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων που φθάνει και τους 18 μήνες με διαδοχική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ.

TAGS