Τον τρόμο έχουν σπείρει στους πολίτες οι επιθέσεις ληστών σε σπίτια που λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Καθημερινά ανυπεράσπιστοι πολίτες πέφτουν θύματα καλά οργανωμένων συμμοριών που δεν διστάζουν να απειλήσουν και να τραυματίσουν θανάσιμα τους ιδιοκτήτες για να ληστέψουν. Στο επίκεντρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται η δράση των ληστών που έχει «χαρτογραφηθεί» βάσει προαστίων στην Αττική.

Η Αστυνομία κάνει λόγο για συμμορίες, καλά οργανωμένες, πολυμελείς, που συναπαρτίζονται από Έλληνες και Αλβανούς, αλλά και αλλοδαπούς από την πρώην Σοβιετική Ένωση σε άλλες περιπτώσεις. Η πρώτη εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι στην Αττική δρουν πέντε τουλάχιστον μεγάλες συμμορίες ληστών με κοινό χαρακτηριστικό την χρήση καλάσνικοφ.  

Η συμμορία με τις… κιθάρες  

Στο κέντρο της Αθήνας και στα Δυτικά προάστια φαίνεται ότι
 δρα κυρίως μια συμμορία με καλάσνικοφ τα οποία ωστόσο κρύβει σε θήκες για κιθάρα, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή πριν τις επιθέσεις. Στην «ομάδα» που απαρτίζεται από νεαρά άτομα συμμετέχει και  μια γυναίκα με βοηθητικό ρόλο.  

Η συμμορία των…. αδίστακτων  

Πρόκειται για επικίνδυνη ομάδα ληστών αλλοδαπών, πιθανόν Αλβανών, που εισβάλλουν σε σπίτια τα ξημερώματα και δεν διστάζουν ακόμα και να πυροβολήσουν εν ψυχρώ τα θύματά τους που θα προβάλλουν την οποιαδήποτε αντίσταση, όπως στο πρόσφατο περιστατικό της Καισαριανής, όπου οι δράστες σκότωσαν με καλάσνικοφ το έναν από τους δύο αδελφούς στην πυλωτή της πολυκατοικίας.  

Η συμμορία που προτιμά τις βίλες  

Στα Νότια προάστια χτυπά μια τρίτη ομάδα. Πρόκειται για αλλοδαπούς που επικεντρώνουν το…. ενδιαφέρον τους  στην περιοχή της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Η συμμορία εισβάλλει σε πολυτελή σπίτια κυρίως όταν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μέσα και είναι ξύπνιοι. Είναι ίσως η πιο οργανωμένη ομάδα.   

Το λόμπι αλλοδαπών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  

Τα Βόρεια προάστια έχουν γίνει στόχος μιας συμμορίας που απαρτίζεται από αλλοδαπούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «εφοδιασμένοι» με καλάσνικοφ. Δρουν πεζοί καθώς διαφεύγουν με τα πολυτελή αυτοκίνητα των ιδιοκτητών, συνήθως από την λεωφόρο Κηφισίας, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στα ακριβά χρυσαφικά και τα χρηματοκιβώτια.  

Οι ληστές που «χτυπούν» συνταξιούχους  

Η πέμπτη συμμορία με καλάσνικοφ δραστηριοποιείται στα Βορειανατολικά προάστια και κλέβει οχήματα και μετρητά.
Εισβάλλει κυρίως σε σπίτια όπου διαμένουν συνταξιούχοι, δεν διστάζουν να φιμώσουν και να τραυματίσουν τους ηλικιωμένους, ενώ στην συμμορία ανήκουν και Έλληνες και Αλβανοί.  

Αν και οι πέντε παραπάνω συμμορίες ληστών με καλάσνικοφ δεν είναι οι μόνες που δρουν στην Αττική, ωστόσο βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών της Αστυνομίας καθώς η επικινδυνότητά τους κρίνεται αυξημένη λόγω του… οπλοστασίου τους.

Στη Κατεχάκη επιχειρούν να βρουν σχέδιο «πρόληψης» των επιθέσεων όχι μόνον με την αύξηση των περιπολιών που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές σε αρκετές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.  

Αναστασία Γαλάνη