current views are: 1

9 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση14:33

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στις «γαλάζιες σημαίες»!

Η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες, σε ότι αφορά τις πιο καθαρές ακτές. Για την ακρίβεια «κέρδισε» 394 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες και άλλες 9 για τις μαρίνες της.  

Δημοσίευση 14:33’
αρθρο-newpost

Η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες, σε ότι αφορά τις πιο καθαρές ακτές. Για την ακρίβεια «κέρδισε» 394 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες και άλλες 9 για τις μαρίνες της.  

Η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες, σε ότι αφορά τις πιο καθαρές ακτές. Για την ακρίβεια «κέρδισε» 394 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες και άλλες 9 για τις μαρίνες της.   Η βράβευση έγινε από τη Διεθνή Επιτροπή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας.  

Η Διεθνής Επιτροπή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει ως έδρα του τη Δανία και αριθμεί 63 χώρες – μέλη. Για το 2012 συγκεκριμένα, βράβευσε 3.179 παραλίες και 659 μαρίνες σε παγκόσμιο επίπεδο.  
Οι νομοί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2012 στην Ελλάδα είναι και πάλι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων με 40 και 37 ακτές αντιστοίχως.  

Στη Χαλκιδική η σημαία θα κυματίζει σε 35 παραλίες (δηλαδή σε 5 περισσότερες από πέρυσι).  
Σε επίπεδο δήμων πρώτη παραμένει η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές, δεύτερη η Ρόδος με 32 και τρίτα τα Χανιά με 25.  

Ακολουθούν το Ρέθυμνο με 18, το Ηράκλειο με 14, και η Κεφαλονιά με 11.  
Οι 9 μαρίνες που θα φιλοξενούν τη γαλάζια σημαία, εντοπίζονται ως εξής: 2 στη Χαλκιδική, 2 στην Αττική, μία στο νομό Κορινθίας, μία στην Κέρκυρα, μία στο Λασίθι και τέλος, μία στη Κω.  

Να σημειωθεί ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 511 γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της και άλλες 92 σε μαρίνες.  

Τέλος, σε ότι αφορά το νομό Αττικής, γαλάζιες σημαίες θα ανεμίζουν στο Καράβι του Σχοινιά, στην Μπρεξίζα του Μαραθώνα, στο Αυλάκι Μαρκόπουλου, στο Μαύρο Λιθάρι στην παραλία της Ανάβυσσου και τις τρεις ακτές στο Λαγονήσι. Βάρκιζα, Αστέρας Βουλιαγμένης και η πρώτη ακτή της Βούλας, κέρδισαν επίσης γαλάζια σημαία.


σχετικα αρθρα