Την περασμένη εβδομάδα πάνω 2.000 στρέμματα γης κατακάηκαν στα Λευκάκια Αργολίδας εγκαινιάζοντας έτσι την φετινή αντιπυρική περίοδο με τον χειρότερο τρόπο και επιβεβαιώνοντας ότι μετ' εμποδίων επιτελείται η πυροπροστασία λόγω… κρίσης και κυβερνητικής αστάθειας. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην Πυροσβεστική είναι πολλά, ενώ τα κονδύλια για την δασοπροστασία έχουν μειωθεί σημαντικά.  

Πιο συγκεκριμένα, στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει λόγω των πολιτικών εξελίξεων ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.300 εποχικών πυροσβεστών, ενώ τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένα κατά 15%.

Παράλληλα, τα προβλήματα στα πυροσβεστικά οχήματα που καταγγέλθηκαν πέρυσι δεν έχουν λυθεί με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να «ρίχνονται» στη μάχη με τις φλόγες με οχήματα που φέρουν φθαρμένα ελαστικά και χρειάζονται μηχανική επισκευή, ενώ υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε… κράνη!

Όσον αφορά στους εποχικούς πυροσβέστες, αν και οι δήμοι προχωρούν τις διαδικασίες για το προσωπικό πυρασφάλειας, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει η κατανομή των απαραίτητων κονδυλίων για να προχωρήσουν τα έργα αντιπυρικής προστασίας των δασών, παρότι η επίσημη αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει, τυπικά, από την 1η Μαΐου.

Την ίδια ώρα, μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς οι πόροι για την Πυροσβεστική μειώθηκαν όπως και οι μισθοί και τα επιδόματα των πυροσβεστών. Εξάλλου οι 4.000 θέσεις μονίμων υπαλλήλων που είναι κενές, μετατράπηκαν σε θέσεις επί θητεία με πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης.

Σε ό,τι αφορά τους πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης, έχει αναφερθεί ότι δε θα  απασχολούνται τις Κυριακές, αργίες και τις νυχτερινές ώρες και  δεν θα αποστέλλονται σε εκτός έδρας περιστατικά. Παρά την πρόσληψή τους, σημειώνεται ότι στους περισσότερους οφείλονται κράνη για αστικές πυρκαγιές, ισάριθμες ζώνες με τσεκούρι και ένα σετ στολών.  

Τεράστια προβλήματα στην Κρήτη
 

Με πολλά προβλήματα και στον εξοπλισμό των πυροσβεστικών οχημάτων εξελίσσεται η αντιπυρική περίοδος. Κενό 100 πυροσβεστών έχει καταγραφεί στην Κρήτη γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της κατάσβεσης τυχόν μεγάλων πυρκαγιών.

Ο… πονοκέφαλος ωστόσο για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής εξακολουθεί να είναι τα ελαττωματικά οχήματα.

Πέντε πυροσβεστικά οχήματα (δύο του Ηρακλείου και τρία των Χανίων) βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ έξι πυροσβεστικά οχήματα (δύο των Χανίων, ένα του Ρεθύμνου, δύο του Ηρακλείου και ένα του Λασιθίου) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα ελαστικά τους. Από αέρως άγνωστο είναι αν τελικά θα συνδράμουν μόνο δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής πάντως στις πυρκαγιές του καλοκαιριού θα διατεθούν:
 

- 3.000 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων  

- 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη Κανανταίρ εκ των οποίων 13 CL 215 και 8 CL 415 καθώς επίσης και 18 πετζετέλ  

- 11.000 πυροσβέστες - εκ των οποίων 3.500 είναι 5ετους θητείας  

Τέλος, πηγές της Πυροσβεστικής δηλώνουν αισιόδοξες παρά τα προβλήματα για την αποτελεσματικότητα του Σώματος, ενώ περιμένουν λιγότερες φωτιές στη χώρα από περασμένα έτη.  


Αναστασία Γαλάνη