Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης παρέστη στο ετήσιο Μνημόσυνο της "Κυράς των Μαρασίων" Βασιλικής Λαμπίδου, που έγινε το πρωί στο χωριό Μαράσια του Έβρου. Ο υπουργός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα παραδείγματα της "Κυράς των Μαρασίων" και της "Κυράς της Ρω", ενώ ζήτησε από το δήμο Ορεστιάδας να μετατρέψει το σπίτι της σε μουσείο.

Σημειώνεται πως η "Κυρά των Μαρασίων" Βασιλική Λαμπίδου--Φωτάκη, απεβίωσε την 19 Ιουνίου 2011 σε ηλικία 107 ετών.

Γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης και το 2007 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή προσφορά της στα στρατευμένα νιάτα.

Το σπίτι της βρίσκεται στα 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο, στο χωριό Μαράσια.
Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου. Για περίπου πενήντα χρόνια η Βασιλική Λαμπίδου--Φωτάκη ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στρατό Ξηράς και πλήθος άλλων φορέων.

Μετά το μνημόσυνο, από το φυλάκιο 50 που επισκέφθηκε, ο κ. Φραγκούλης υπογράμμισε το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την συμβολή τους στην ασφάλεια και την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.