Για ολική διάλυση της ευρωζώνης μιλάει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε περίπτωση που σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε συνέντευξή του στη «Βild», ενώ πρότεινε την χρήση... κουπονιών στους Γερμανούς πολίτες για διακοπές στην Ελλάδα. Ο κ. Ρουμπινί πρότεινε να δίνονται κίνητρα στους Γερμανούς για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει στην γερμανική κυβέρνηση να δοθούν 1.000 ευρώ ως ταξιδιωτικό κουπόνι σε κάθε γερμανική οικογένεια που θα κάνει διακοπές σε χώρες που έχουν οικονομικό πρόβλημα, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Μάλιστα συνεχίζοντας την πρόταση του κάνει λόγο για ένα «φορομπόνους» για όσους αγοράσουν εξοχικά σπίτια στις χώρες του νότου. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε «να μην σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέχουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης».

Ο αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι πρέπει είτε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή να μείνει η χώρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. «Και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης» είπε και πρόσθεσε: «Γι αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε».

TAGS