current views are: 1

13 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση07:58

Κάηκαν πάνω από 2.000 έργα του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Με καθυστέρηση 40 ημερών ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την μερική καταστροφή από πυρκαγιά 2.000 φωτογραφικών έργων της μόνιμης συλλογής του που φυλάσσονταν σε αποθήκη εταιρείας στη Σίνδο.

Δημοσίευση 07:58’
αρθρο-newpost

Με καθυστέρηση 40 ημερών ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την μερική καταστροφή από πυρκαγιά 2.000 φωτογραφικών έργων της μόνιμης συλλογής του που φυλάσσονταν σε αποθήκη εταιρείας στη Σίνδο.

Με καθυστέρηση 40 ημερών ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την μερική καταστροφή από πυρκαγιά 2.000 φωτογραφικών έργων της μόνιμης συλλογής του που φυλάσσονταν σε αποθήκη εταιρείας στη Σίνδο. Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στις 2 Μαΐου στους χώρους της εταιρείας «Ορφεύς Βεϊνόγλου» στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο, όπου φυλάσσεται μέρος των εκθέσεων και των συλλογών φωτογραφικών έργων της σύγχρονης περιόδου του Μουσείου Φωτογραφίας.

Αν και πέρασαν σαράντα ημέρες, το Μουσείο Φωτογραφίας που παραμένει ακέφαλο μετά τη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Βαγγέλη Ιωακειμίδη, από τον Ιανουάριο του 2011 και τη μη αντικατάσταση ή ανανέωση της θητείας του έκτοτε, δεν γνωστοποίησε το γεγονός της τραγικής απώλειας των έργων του παρά μόνο σήμερα και αφότου δημοσιοποιήθηκε επιστολή διαμαρτυρίας 19 γνωστών φωτογράφων – έργα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα καταστραφέντα από την πυρκαγιά.

«Διαμαρτυρόμεθα με τον πιο έντονο τρόπο διότι δεν σπεύσατε να γνωστοποιήσετε το γεγονός, όπως είχατε υποχρέωση, τόσο στον ευρύτερο φωτογραφικό χώρο όσο και, προπάντων, στους άμεσα ενδιαφερόμενους» τονίζουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους οι 19 φωτογράφοι – μεταξύ των οποίων συνεργάτες και δωρητές του Μουσείου.

Σύμφωνα πάντως με τη σημερινή ανακοίνωση του Μουσείου Φωτογραφίας τα έργα που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά ήταν ασφαλισμένα, «είχαν παραχθεί μετά το 1970, αριθμούσαν τα 2.000 και ήταν από περίπου 250 δημιουργούς (60% Έλληνες, 40% διεθνείς)».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Τα έργα αυτά βρίσκονται όλα καταλογογραφημένα σε χαμηλή ανάλυση με ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές στα αρχεία του Μουσείου».


σχετικα αρθρα