Ο βασικός κορμός του μετρό Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2016, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ανάδοχος εταιρεία ΑΕΓΕΚ θα τηρήσει της δεσμεύσεις της, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Χρήστος Τσίτουρας, με τον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών Σίμο Σιμόπουλο να τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην γίνει το έργο. Ο κ. Τσίτουρας τόνισε μετά τη λήξη της σύσκεψης που συγκάλεσε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών ότι σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία δεν δείξει την αιτούμενη φερεγγυότητα στα λεγόμενά της, είναι έτοιμος να κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία που απαιτείται, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση των εργασιών στο έργο το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας του αναδόχου ΑΕΓΕΚ, λόγω του ότι έκλεισαν οι κρουνοί των τραπεζών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι εργασίες στο έργο ξεκινούν και πάλι να εντείνονται, καθώς όπως είπε, ο ανάδοχος διαβεβαίωσε ότι βρέθηκαν τα χρήματα για τη συνέχιση του έργου.

Ο κ. Τσίτουρας επεσήμανε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες κατά μήκους του έργου πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2012, ενώ τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών λύνεται το ζήτημα του Παπαφείου και στο προσεχές διάστημα θα ξεπεραστούν και κάποια άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ για το φλέγον ζήτημα με τους απλήρωτους -από το Μάιο- εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι παρόλο που η Αττικό Μετρό δεν έχει οφειλές, ωστόσο, κατέβαλε ήδη δεδουλευμένα ενός μήνα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα κλείσει οριστικά το θέμα με τους μισθούς των μηνών Απριλίου και Μαΐου. Παράλληλα, εγγυήθηκε εκ μέρους της Αττικό Μετρό ότι στο εξής οι μισθολογικές σχέσεις θα είναι διαφορετικές από ότι στο παρελθόν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε σημείωσε ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση κάποιων ότι το έργο δεν προχωρά και τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει εγκεκριμένη χρηματοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση του project, τόσο από Ευρωπαϊκά προγράμματα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών κ. Σιμόπουλος, συνέστησε σύνεση και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους με την υλοποίηση του έργου, να υπερβάλλουν και τους εαυτούς τους εάν χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην γίνει το έργο» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα από την επόμενη εβδομάδα να πληροφορείται από τον έντυπο τύπο για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης και να μην πληροφορηθεί πάλι για προβλήματα.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και συγκεκριμένα των τεχνικών, στο μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κόκκινος, τόνισε ότι βλέπει θετικά την πρόταση της εταιρείας να επιστρέψουν στη θέση τους, σταματώντας την επίσχεση εργασίας, αφού θα αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους μέχρι τέλος του μήνα, σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό θα αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση αύριο στις 7 το πρωί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε από την πλευρά του ότι η κατάσταση με το μετρό έφθασε στο «μη περαιτέρω» ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί ένα συντονιστικό συμβούλιο που ανά μήνα θα εξετάζει την πορεία του έργου και θα παρεμβαίνει σε όποια προβλήματα δημιουργούν καθυστερήσεις.