Ο Αλκέτας Παναγούλιας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών το βράδυ της Δευτέρας, σκορπώντας θλίψη σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο κι όχι μόνο.    Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής της τελευταίας 50ετίας, όπως είχε ανακηρυχθεί, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα και δύσκολα έβγαινε από το σπίτι του στην Βιένα, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Τις τελευταίες του στιγμές είχε δίπλα του τα αγαπημένα του πρόσωπα, τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του, την Ντέμπη και τον Γιάννη.

Ο Αλκέτας, όπως τον φώναζαν γνωστοί και φίλοι, ήταν αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει για τελευταία φορά την αγαπημένη του πόλη και το «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου μεγαλούργησε τόσο σαν παίκτης, όσο σαν προπονητής και πρόεδρος του Άρη. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που συγκεντρώνει και τις τρεις ιδιότητες.

Πρόκειται για τον προπονητή που χάρισε τις πρώτες μεγάλες συγκινήσεις στη χώρα μας, οδηγώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών (το 1980), αλλά και σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994). 

Ο εκλιπών ήταν ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τελικά Euro το1980 στην Ιταλία και σε Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ. Επίσης, όταν ήταν προπονητής του Ολυμπιακού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε μία πολύχρονη και αξιόλογη πορεία στο ποδόσφαιρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική, όπου διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική και την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Η ιστορία του καταγράφεται στο βιβλίο «Από το Λευκό Πύργο στο Λευκό Οίκο», μέσα από το οποίο ο Μακεδόνας τεχνικός αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημά του στην ιστορική ομάδα του 'Αρη Θεσσαλονίκης, το 1949. Εκτός από την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και τον «έξω Ελληνισμό», στο βιβλίο του αναφέρεται και στους ανθρώπους που είχαν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του, όπως η σύζυγός του Βάνα Δημητριάδη, τα παιδιά του Δέσποινα και Γιάννης και τα εγγόνια του Μικέλα και Ζωή Βάννα.