Στον προβληματισμό και την ανησυχία δίνει τη θέση της η αρχική αισιοδοξία που επικράτησε τη Δευτέρα στα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα σημερινά δημοσιεύματα των οποίων εστιάζονται στις προκλήσεις που έχει πλέον να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς, αν τελικά καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. «Το δύσκολο έργο έχει μόλις αρχίσει» γράφει πιο συγκεκριμένα ο Guardian, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Με τον τίτλο «Η ελληνική ψήφος μια "νίκη" για την Ευρώπη;», το 
CNN παρακολουθεί στην ιστοσελίδα του τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφερόμενο στις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο σε κείμενό του για τα «τρία σενάρια της Ευρώπης» αναφέρει ότι το πρώτο και σημαντικότερο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί αφορά τις ελληνικές εκλογές και στη συνέχεια κολουθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο σφυρηλάτησης της ενότητας μετά τις ελληνικές εκλογές» γράφει ο βρετανικός Guardian και προσθέτει:

«Τα όρια του ρήγματος είναι τόσο βαθιά, ώστε ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Περιγράφοντας την ελληνική πραγματικότητα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει: «Το πρωινό μετά τις κρίσιμες εκλογές ήταν παραδόξως ήσυχο. Οι τράπεζες ήταν ανοιχτές και έκαναν βιαστικά τη δουλειά τους. Τα καφέ ήταν ανοιχτά. Στους δρόμους δεν υπήρχαν διαδηλώσεις».

«Η Ελλάδα κέρδισε μια ανάσα για την Ευρώπη - τώρα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει» γράφουν οι Financial Times, κάνοντας «σύγκριση» με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

«Τη νύχτα πριν τις ελληνικές εκλογές, η Αθήνα εξερράγη από ευτυχία. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας κέρδισε μια απρόσμενη νίκη στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Στον επόμενο γύρο, σε έναν "νόστιμο" συμβολισμό, η Ελλάδα θα παίξει με τη Γερμανία» συνεχίζουν οι Financial Times.

Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται πως «η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα μπροστά της και με την τρόικα» και ως εκ τούτου «προτού υψώσουμε όλοι το ποτήρι με τη ρετσίνα πανηγυρίζοντας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ένα βουνό να ανέβει. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική θέση της χώρας κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, η οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 16% και αναμένεται περαιτέρω πτώση, ενώ οι πιστωτές περιμένουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι έχουν ήδη δει».

«Ο Σαμαράς μάχεται την οργή του λαού», είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

«Συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και μαζί με τους Σοσιαλιστές θα έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο: Ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά την πρώτη ημέρα των επαφών. Αυτό που οι δυνητικοί εταίροι του φοβούνται είναι η οργή των Ελλήνων σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.