Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία της περιφέρειας, καθώς στην πλειονότητά τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε άρση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσης. Η ισχύς των συνταγών, διευκρινίζεται, παρατείνεται για πέντε εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη της κινητοποίησης.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, πάντως, ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά και τυπικά παράνομη και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι δεν πρέπει να αποζημιωθούν οι συνταγές που εκτελέστηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο από 1/6 έως 13/6.

Στη βάση αυτή ο ΠΦΣ καλεί τους φαρμακοποιούς και για λόγους δεοντολογίας και για λόγους νομιμότητας κατά την εκτέλεση συνταγών προηγούμενων ημερών να ελέγχουν και να τηρούν το περιθώριο των πέντε εργασίμων ημερών.

Στην Αττική εν τω μεταξύ, οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε συνέρχεται η γενική συνέλευση του ΦΣΑ.

Σημειώνεται ότι με ανοιχτή επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κάνει έκκληση προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να επαναλάβουν τη διάθεση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σε πλήρη αναντιστοιχία με τους υπόλοιπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, αλλά και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, επιλέγει να μην παρέχει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η ΕΣΕΕ και επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ήταν δικαιολογημένες και η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει πλήρως τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ωστόσο τα περιθώρια της οικονομίας για πλήρη ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα.

«Η περαιτέρω επιμονή μη διάθεσης φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη και - σε τελική ανάλυση- δεν ευθύνονται για την καχεξία και την χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, είναι πλέον πράξη περιττή, επικίνδυνη και οδηγεί τους φαρμακοποιούς της Αττικής σε απομόνωση και αδιέξοδες λογικές», καταλήγει η ΕΣΕΕ.
TAGS