Συνέρχεται σήμερα η γενική συνέλευση των φαρμακοποιών της Αττικής, προκειμένου να αποφασιστεί η άρση ή μη της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους  από τα φαρμακεία της περιφέρειας, καθώς στην πλειονότητά τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε άρση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του ΦΣ Αττικής, δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί ζητούν συμψηφισμό των χρεών τους με τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως είπε, τους ζητούν να πληρώσουν τους φόρους, ενώ το κράτος τους χρωστά περισσότερα. 

«Δεν ζητάμε χρήματα, λέμε σας χρωστάμε, μας χρωστάτε περισσότερα, να τα συμψηφίσουμε» είπε και γνωστοποίησε ότι την πρώτη μέρα που θα σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάει στο υπουργείο και θα ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις.  Όπως τόνισε ο κ. Λουράντος, θα έπρεπε και σύμφωνα με το νόμο να είχαν πληρωθεί. 

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η στάση του συλλόγου της Αττικής είναι διαφορετική από τους άλλους συλλόγους της Ελλάδας, σημείωσε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, το πρόβλημα στην Αττική είναι – όπως είπε – τεράστιο.  Ωστόσο, είπε ότι και σε άλλες περιοχές οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα είναι επισφαλής χώρα για τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες δε δίνουν ακριβά φάρμακα, αν δεν τους καταθέσουν πρώτα τα φαρμακεία τα χρήματα.

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να επαναλάβουν τη διάθεση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, απηύθυνε με ανοιχτή επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ .

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σε πλήρη αναντιστοιχία με τους υπόλοιπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, αλλά και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, επιλέγει να μην παρέχει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η ΕΣΕΕ και προσθέτει ότι «η περαιτέρω επιμονή μη διάθεσης φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη και -σε τελική ανάλυση- δεν ευθύνονται για την καχεξία και την χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι πλέον πράξη περιττή, επικίνδυνη και οδηγεί τους φαρμακοποιούς της Αττικής σε απομόνωση και αδιέξοδες λογικές».

Πηγή: Ναυτεμπορική- Σκαι