current views are: 1

21 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση17:19

Διαμαρτύρονται οι αρχαιολόγοι για την απορρόφηση του υπουργείου Πολιτισμού από το Παιδείας

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για τη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας.

Δημοσίευση 17:19’
αρθρο-newpost

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για τη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για τη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να ανασυσταθεί ως αυτόνομο υπουργείο.

«Προφανώς είναι αναγκαία και πρέπει να ενθαρρύνεται η συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Τουρισμού, καθώς και με τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Επικοινωνίας και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών, όμως η ύπαρξη αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα παραπάνω», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τη συγχώνευση ο ΣΕΑ τονίζει ότι υπαγορεύεται όχι από κάποια αναγνώριση του παιδευτικού ρόλου των μνημείων, αλλά από πρόθεση υποβάθμισης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για τον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού και την αναγκαιότητα να προσφέρεται σε όλες και όλους ως δημόσιο αγαθό.

«Ο κοινωνικός ρόλος των Μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, των χώρων τέχνης και παραγωγής πολιτισμού είναι ακόμη πιο σημαντικός σήμερα, όταν σε μικρές επαρχιακές πόλεις τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν τους μοναδικούς χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όταν οι κάτοικοι των πόλεων προσπαθούν να βρουν διεξόδους αναψυχής στα μουσεία, στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, στις υπαίθριες δωρεάν εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, που ζωντανεύουν τις γειτονιές και τις σώζουν από την υποβάθμιση, όταν η έλλειψη ιστορικής μνήμης ελλοχεύει τον κίνδυνο να αναπαράγονται ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε η οικονομική κρίση να μετατρέπεται σε ηθική και κοινωνική κρίση, σε κρίση πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα