Έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς απευθύνει το ΚΕΘΕΑ με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που θα τιμηθεί αύριο Τρίτη 26 Ιουνίου. H «κραυγή αγωνίας» ακούστηκε στην απολογιστική συνέντευξη τύπου του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Κρίση και εξάρτηση: Αδιέξοδα και Προοπτικές».
«Κατά τη διάρκεια του 2011, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και η ακολουθούμενη πολιτική έφεραν τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ σε οριακό σημείο. Η κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, ωστόσο το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας, αντί να υποστηριχθούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, απόρροια μιας ισοπεδωτικής πολιτικής με πολλές αντιφάσεις, κενά και συνεχή αβεβαιότητα» σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, Γεράσιμος Νοταράς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τη δημοσίευση του απολογισμού για το έτος 2011.

Οι πρόσθετες και πολλαπλασιαστικές δυσχέρειες που προκαλεί η οικονομική κρίση στην ομάδα-στόχο σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας και τις περικοπές στην κρατική επιχορήγηση έχουν επιδεινώσει δραματικά τα δεδομένα για τους χρήστες, έχουν προκαλέσει στελεχική απίσχνανση του Κέντρου και έχουν μειώσει τη δυνατότητα παρέμβασής του.

Συν τοις άλλοις, πέρα από τις συγκυριακές δυσκολίες, η πάγια έλλειψη συστηματικού, μεθοδικού και αποτελεσματικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σ’ εθνικό επίπεδο, καθώς και η εύνοια των προγραμμάτων υποκατάστασης έναντι των πρακτικών απεξάρτησης, καθιστούν, κατά το ΚΕΘΕΑ, ακόμη πιο θολή την εικόνα της απεξάρτησης στην Ελλάδα

Μιλώντας με αριθμούς, από το 2009 έως και σήμερα, η κρατική επιχορήγηση έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη του 20%. Αυτή θα αυξηθεί φέτος, ενώ ακόμη και η ίδια η καταβολή της ενίσχυσης στο προβλεπόμενο ύψος (18,5 εκατομμύρια ευρώ) είναι αβέβαιη. Παράλληλα, οι περικοπές έχουν οδηγήσει σε αποψίλωση του στελεχικού δυναμικού του Κέντρου που όχι μόνο δεν μπορεί να στελεχώσει τις νέες απαραίτητες μονάδες που προβλέπεται να σχεδιαστούν, μα αδυνατεί να καλύψει και τις ανάγκες των υφιστάμενων δομών.

Χωρίς έγκριση προσλήψεων από το 2006, το 2011 το ΚΕΘΕΑ απασχολούσε 511 εργαζόμενους, πολύ λιγότερους απ’ όσους θα χρειάζονταν για να προσφερθούν οι εύλογες υπηρεσίες στο επίπεδο που αρμόζει προς τους εξαρτημένους. Παρότι τα προβλήματα αθροίζονται και η σώρευσή τους δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες, η Πολιτεία αδρανεί, όπως τονίζει το Κέντρο.

«Εδώ και ένα χρόνο, η στρατηγική του υπουργείου στον τομέα των ναρκωτικών φαίνεται να εξαντλείται στην επέκταση των προγραμμάτων υποκαταστάτων και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία, βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς μέριμνα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των χρηστών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Αξίζει να καταγραφεί πως τα προαναφερθέντα συντελούνται σε μία εξαιρετικά επιβαρυντική γενική συγκυρία, της οποίας μερικά από τα πρώτα θύματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται το Κέντρο. «Οι δραματικές συνέπειες (σ.σ. της κρίσης) στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, των αστέγων, των ανθρώπων που υποσιτίζονται, της παραβατικότητας, της κοινωνικής έντασης και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών», ανέφερε με πρόδηλο προβληματισμό ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Μπάμπης Πουλόπουλος.
TAGS