Το ποσό των 20.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει 27χρονος εργολάβος οικοδομών στην άνεργη πρώην μνηστή του, την οποία εγκατέλειψε έγκυο, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε για την τύχη του παιδιού του, αλλά ούτε για τις δύσκολες ώρες που πέρασε η άγαμη μητέρα στο μικρό νησί που ζούσε.
Ειδικότερα, ο εργολάβος οικοδομών το 2000 συνδέθηκε ερωτικά με εποχική ξενοδοχοϋπάλληλο. Τον Ιούλιο του 2006 αρραβωνιάστηκαν και συμφώνησαν να παντρευτούν τον Ιανουάριο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2006 η κοπέλα έμεινε έγκυος και μόλις το επιβεβαίωσε το ανακοίνωσε με χαρά στον αρραβωνιαστικό της.

Όμως, λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2006 ο 27χρονος εγκατέλειψε την έγκυο μνηστή του. Έκτοτε ουδέποτε επικοινώνησε μαζί της, δεν ενδιαφέρθηκε για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της, ούτε για την ίδια. Ήταν, δε, ανένδοτος και στις επανειλημμένες απόπειρες προσέγγισης που έγιναν από την ξενοδοχοϋπάλληλο, η οποία προσπάθησε να τον μεταπείσει ενόψει του γάμου τους, τον οποίον είχαν ήδη ανακοινώσει. Όλες οι προσπάθειές της να επιστρέψει ήταν άκαρπες. Τελικά, η κοπέλα τον Ιούνιο του 2007 γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Πέντε μήνες μετά τη γέννηση της μικρής, ο πρώην μνηστήρας αξίωσε από την ξενοδοχοϋπάλληλο τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων με τη μέθοδο του DNA για τη διακρίβωση της πατρότητας. Οι απαντήσεις ήταν θετικές και έτσι προχώρησε στην αναγνώριση της μικρής (εξώγαμο τέκνο) μέσω συμβολαιογράφου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η άγαμη μητέρα δεν έχει στο όνομά της οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, ενώ ο πατέρας της ήταν χαμηλοσυνταξιούχος πρώην ναυτικός και η μητέρα της δεν εργαζόταν, με αποτέλεσμα οι γονείς της να μην μπορούν να συνδράμουν οικονομικά.

Η άγαμη μητέρα είχε περιέλθει σε κατάσταση «οικονομικής εξαθλίωσης», όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση. 

Αντίθετα, ο 27χρονος εργολάβος οικοδομών είχε εργασία, όπως επίσης φορτηγό αυτοκίνητο, κρουστικό μηχάνημα για εκσκαφές, καθώς και άλλα αναγκαία εργαλεία για τη δουλειά του (κομπρεσέρ, μπετονιέρα κ.λπ.), όπως και χώρο αποθήκευσής τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, ο εργολάβος δεν παρείχε στην πρώην αρραβωνιαστικιά του καμία «οικονομική βοήθεια, ούτε συμπαραστάθηκε σε αυτήν ψυχολογικά, συναισθηματικά και ηθικά αν και μπορούσε, αλλά αντίθετα την εγκατέλειψε κυριολεκτικά στην τύχη της».

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο 27χρονος έχει τελέσει σε βάρος της άγαμης μητέρας «το αδίκημα της εγκατάλειψης εγκύου» (έχει ασκηθεί σε βάρος του και ποινική δίωξη).