Προετοιμάζεται η δημιουργία της ειδικής ομάδας για την πάταξη της ζωοκλοπής, η οποία βρίσκεται ξανά σε έξαρση στην Κρήτη, κυρίως στο νομό Ηρακλείου, και με λιγότερο ανησυχητικά κρούσματα σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

Στις σκέψεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι η ομάδα αυτή να αποτελείται κυρίως από άνδρες των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ), αλλά και από μερικούς αστυνομικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν σε ειδικές υπηρεσίες και στην ύπαιθρο και διατηρούν καλές σχέσεις με κατοίκους χωριών, όπου έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα κρούσματα.

Σε πρώτη φάση, σκοπός είναι να μπορέσουν να καταστείλουν το φαινόμενο, αλλά και να προχωρήσουν σε συλλήψεις ζωοκλεφτών, καθώς μέχρι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους δράστες μόνο από τύχη. Κατά κανόνα ο νόμος της σιωπής εμποδίζει το έργο των διωκτικών αρχών. Η νέα ομάδα σχεδιάζεται να αρχίσει τις εξορμήσεις μετά τις εκλογές και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη στελέχωσή της, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι χρονοβόρες.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι άνδρες αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες, για την ώρα δεν υπάρχει κάτι δεδομένο με τα οχήματα που θα χρειαστούν (τα οποία θα είναι τύπου τζιπ), αφού τα υφιστάμενα στο νομό δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Οι αστυνομικοί, πάντως, που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο των ζωοκλοπών στην Κρήτη τονίζουν ότι το πρόβλημα υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο τα ίδια τα θύματα, που τις περισσότερες φορές γνωρίζουν τους δράστες, δε δίνουν πληροφορίες στις διωκτικές αρχές, αλλά περιορίζονται στο να κάνουν... "σασμούς" και κουμπαριές.

Οι ίδιοι, αν και γνωρίζουν τις ημέρες που σημειώνονται οι περισσότερες ζωοκλοπές (παραμονές γιορτών, κοινωνικών εκδηλώσεων, κ.λπ.), αναφέρουν ότι οι δράστες είναι γνώστες των περιοχών και των μονοπατιών που θα ακολουθήσουν για να αποφύγουν τους αστυνομικούς που περιπολούν.