Την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια συζήτησαν οι πανεπιστημιακοί, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μελών ΔΕΠ, ζητώντας μέτρα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, ξεκινούν οι εργασίες της συνόδου των Πρυτάνεων, όπου θα παραστεί και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτσιμού Κων. Αρβανιτόπουλος. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ  επισημαίνει ότι θεωρεί ότι για την υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Καλούμε τη νέα κυβέρνηση, τονίζει, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε:

- να εγκριθούν για το τρέχον οικονομικό έτος οι προϋπολογισμοί από τις Συγκλήτους και στη συνέχεια από το Υπουργείο, 
- να υπάρχουν διοικήσεις στα ΑΕΙ το φθινόπωρο.

Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι «συγχρόνως, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με βάση τις θέσεις της Ομοσπονδίας (όπως ένα σύστημα διοίκησης, που θα παρέχει την εγγύηση θεσμικών αντιβάρων, με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Συμβουλίου, η διάρθρωση των Σχολών με Προγράμματα Σπουδών, Τμήματα ή και Τομείς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Σχολής, και η εκλογή των Κοσμητόρων με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη ΔΕΠ), ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και να καταστεί δυνατή η συνεννόηση για τη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

»Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και κοινωνικών  δυνάμεων και ειδικά των πανεπιστημιακών για να βοηθήσουμε στην έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση.

Η προσπάθεια αυτή, που προϋποθέτει σοβαρότητα, σύνεση και συνεννόηση, αφορά όλους και τον καθένα από εμάς. Χρειάζονται όλοι κι ο καθένας από μας! Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που μοιάζει ανέφικτο εφικτό και να υπερβούμε το αδιέξοδο. Πρέπει να αναλάβουμε τις συλλογικές κι ατομικές ευθύνες μας έναντι του ρόλου μας ως πανεπιστημιακών και των προσδοκιών που έχουν οι φοιτητές/τριές μας και η κοινωνία από εμάς».  

Πηγή: protothema.gr 

TAGS