Έντονος είναι ο προβληματισμός τόσο στις τάξεις των εργαζομένων όσο και στην τοπική κοινωνία, μετά την κίνηση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας να οδηγήσει σε κλείσιμο το Γηροκομείο Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης στο Πελόπιο Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα γνωστό ίδρυμα που λειτουργεί από το 1996, ως παράρτημα του Ασύλου Ανιάτων και Κατακοίτων Γερόντων "Η Νέα Βασιλειάς» στα Λαστέϊκα Πύργου.   

Το πρωί της Κυριακής επικράτησε ένταση όταν οι 13 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, είδαν να φτάνει λεωφορείο της Ι.Μ. Ηλείας και να μεταφέρει στη «Νέα Βασιλειάδα» τους φιλοξενούμενους του γηροκομείου Πελοπίου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό συνέδραμε και ισχυρή αστυνομική δύναμη.   

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Γηροκομείου Πελοπίου, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, εξήγησε πως λόγω οικονομικής κρίσης σταματά τη λειτουργία του το ίδρυμα. «Αυτή είναι η εντολή που υπάρχει. Μετά το Πάσχα είχα ενημερώσει τους εργαζομένους, ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολία λόγω της οικονομικής κρίσης.  
Το πρώτο βήμα που θα κάναμε ήταν να κλείσουμε το γηροκομείο του Πελοπίου που είναι παράρτημα της Βασιλειάδας και θα μεταφερθούν εκεί οι φιλοξενούμενοι. Το προσωπικό είναι επόμενο ότι θα αποζημιωθεί και θα απολυθεί. Στη Βασιλειάδα υπάρχει και χώρος και το απαιτούμενο προσωπικό». Ο π. Κωνσταντίνος δεν δέχθηκε πως έχουν δοθεί νέες συμβάσεις να υπογραφούν από το προσωπικό, αλλά ότι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται…  

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους νοιώθουν απροστάτευτοι και μιλούν για εκβιασμό. Υποστηρίζουν πως τους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ειδάλλως θα έμεναν άνεργες. 

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελοπίου Κωνσταντίνος Μπιρίτης, τόνισε πως είναι πολύ περίεργο που η εκκένωση του γηροκομείου γίνεται μόλις μια ημέρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς το προσωπικό για την υπογραφή νέων συμβάσεων. «Επειδή αρνούνται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εκκενώνουν το γηροκομείο» είπε ο κ. Μπιρίτης. «Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή. Ακουγόταν μια προειδοποίηση και σήμερα βλέπουμε χωρίς άλλη ειδοποίηση να αδειάζει το γηροκομείο. Δεν ήξερε το προσωπικό τι γίνεται».  

Η νέα πτέρυγα που χτίστηκε πρόσφατα, έχει επιπλωθεί και απέμενε μόνο η έλευση φιλοξενουμένων για να ξεκινήσει η λειτουργία της. «Χτίστηκε και νέα πτέρυγα πρόσφατα με σκοπό να καλύψει ανάγκες. Τώρα θα μείνει έτσι».    
 
Να σημειωθεί πως για την κατασκευή της νέας πτέρυγας υπήρξε δωρεά του Ιδρύματος Λάτση της τάξης των 600.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για την κατασκευή και επίπλωση του κτιρίου όπως μας πληροφόρησαν έφτασε το ένα εκατομμύριο ευρώ.  


Πηγή: ilialive.gr