Εφεδρεία τριών ταχυτήτων για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους


Εν μέσω ισχυρών πιέσεων από την τρόικα, η κυβέρνηση βγάζει από το... ντουλάπι την εφεδρεία για να γλιτώσει τις απολύσεις στο Δημόσιο. Οι δανειστές επιστρέφουν για να ζητήσουν να εφαρμοστεί η δέσμευση να φύγουν 150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015.  Δεδομένου ότι η προγραμματική συμφωνία δεν προβλέπει απολύσεις στο Δημόσιο, η κυβέρνηση «επιστρατεύει» εκ νέου την εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η εφεδρεία θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια, θα είναι τριών ταχυτήτων και θα προβλέπει: 
 
- όσοι είναι από 50 ετών και πάνω, θα βγουν στην εφεδρεία και θα παίρνουν το βασικό μισθό ως σύνταξη, εκτός αν βρουν αλλού δουλειά,

- για όσους είναι από 40 έως 50 ετών, θα βγουν στην εφεδρεία για δυο τριετίες,

- για όσους είναι από 30 έως 40 ετών, η εφεδρεία θα έχει διάστημα τριών ετών.    

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας ή αποζημίωση λόγω απόλυσης για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δε χάνουν τις εισφορές τους.   

Η εφεδρεία, ουσιαστικά, αφορά 50.000 δημοσίους υπαλλήλους αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την πορεία των συνταξιοδοτήσεων μέχρι το 2015 θα έχουν βγει στη σύνταξη 100.000 άτομα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο