Για τις περιπτώσεις εντοπισμού εκατοντάδων απόπειρων αυτοκτονίας στο Διαδίκτυο μίλησε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, χαρακτηρίζοντας «φαινόμενο» τον 13χρονο χάκερ που εντόπισαν τις προηγούμενες μέρες οι αρχές, σε συνέντευξή του στον Βήμα Fm. Για τον δεκατριάχρονο χάκερ o κ. Σφακιανάκης είπε: «Είναι ο πιο μικρός χάκερ που έχει εντοπιστεί από την υπηρεσία μας. Είναι ένα παιδί φαινόμενο. Είναι ένα παιδί το οποίο δεν είχε κάνει καμία πράξη κακόβουλή. Εντόπιζε τις τρύπες των συστημάτων, δηλαδή τα κενά που έχει ένα υπολογιστικό σύστημα και στη συνέχεια έρχονταν οι επόμενοι  και κάνανε τους ψηφιακούς βανδαλισμούς. Είναι ένα παιδί το οποίο το έχει χόμπι». Για το αν είχε κάποια καθοδήγηση από το οικογενειακό του περιβάλλον είπε ότι «τα παιδιά αυτά γεννιούνται. Έχουν τάσεις από έξι- επτά χρόνων, αρχίζουν να μιλάνε σιγά- σιγά και στα έντεκα  - δώδεκα είναι έτοιμα. Τα ψάχνουν οι εταιρίες».

Για το αν υπάρχει περίπτωση δίωξης, ο κ. Σφακιανάκης είπε: «Όχι. Η δικογραφία αυτή τη στιγμή δεν έχει στοιχεία που θα του ασκηθεί δίωξη, γιατί δεν έχει προκαλέσει καμία ζημιά ο μικρός. Ο χάκερ τιμωρείται μόνο για ζημιά φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ο νόμος ακόμα δεν έχει γίνει όποιος μπει σ ένα υπολογιστικό σύστημα να διώκεται».

Για τις απόπειρες αυτοκτονίας ο προϊστάμενος της Δίωξης ανέφερε: «Το 2006 άρχισε αυτό το φαινόμενο να υπάρχει και στη χώρα μας αυτοκτονία με ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Το 2006 κάποιος νεαρός – κάνω μια μικρή αναδρομή- ο οποίος είχε μια ερωτική απογοήτευση, ζητούσε επίμονα μέσα στο διαδίκτυο μια συνταγή μαγική να φύγει από αυτό τον κόσμο, χωρίς πόνο. Κάποιος από ένα site του λέει, θα πιεις αυτό το φυτοφάρμακο. Το παιδί ήπιε το φυτοφάρμακο κι έφυγε από τη ζωή.
Μετά από αυτό το περιστατικό έχουμε αναλάβει αγώνα δρόμου και μέχρι τώρα έχουμε σώσει 474 άτομα, από το 2006 μέχρι σήμερα. Οι 60 από αυτούς έχουν πάει σε εντατική μονάδα θεραπείας, έχουν πάει σε νοσοκομεία .Τους έχουμε βρει στο παρά ένα».

«Μιλάμε για αγώνα δρόμου της ΕΛΑΣ, της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και των υπηρεσιών ανά την Ελλάδα. Γιατί εάν εντοπίσω κάποιον στη  Μυτιλήνη η στη Λαμία θα ενημερώσω το εκεί Αστυνομικό Τμήμα η την Ασφάλεια για να κάνει άμεσα την επέμβαση. Και μιλάμε για υποθέσεις που θέλουν χειρισμούς σε λίγα λεπτά. Γιατί όταν βλέπεις on line κάποιον και κάνει την πράξη στη συνέχεια αυτό που βλέπουμε on line  εξαφανίζεται από την οθόνη. Άρα καταλαβαίνετε τον αγώνα δρόμου, να εντοπίσουμε το άγνωστο ψευδώνυμο σε ποιόν ανήκει. Θα πρέπει να μιλήσουμε με Αμερική, να κάνουμε  αλληλογραφία, να μας απαντήσει η Αμερική, να μιλήσουμε με Εισαγγελέα, να μας δώσει την ειδική εντολή, να μιλήσουμε με τον πάροχο στην Ελλάδα. Και στη συνέχεια να εντοπίσουμε τη διεύθυνση. Όλη αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μέσα σε οκτώ λεπτά» πρόσθεσε.

Ο κ. Σφακιανάκης είπε  ότι υπάρχει «μια ομάδα η οποία κάνει έρευνα όλο το εικοσιτετράωρο μέσα σε chat σε δημόσια θέα ή σε FORUM ή σε blogs ή σε οτιδήποτε άλλο και παράλληλα έχουμε και τους ανθρώπους μας της διπλανής πόρτας, όπου μόλις δουν κάποια περίεργη γραφή, κάποιο κίνδυνο παίρνουν το 11012 η μέσω του email μας, μας στέλνουν το διάλογο και στη συνέχεια αρχίζουμε αγώνα δρόμου εμείς για τον εντοπισμό του ατόμου».

Σχετικά με το ποιες ηλικίες κάνουν απόπειρες, επεσήμανε: «Τα άτομα είναι από 13 -14 ή είναι παιδιά που έχουν μια ερωτική απογοήτευση ή είναι παιδιά που έχουν πάρει κακούς βαθμούς και τα κυνηγάνε οι γονείς παιδιά ή που έχουν υποστεί τρομοκρατία στο σχολείο από άλλα παιδιά. Παράλληλα μπαίνουμε μετά σε πιο μεγάλες ηλικίες, που είναι λόγω οικονομικής ανέχειας, ανεργίας, κ.α.».