Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Την Τρίτη εκδόθηκε η σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής που καλεί τους ενδιαφερομένους να προχωρήσουν σε αίτηση για την έκδοση νέας άδειας ταξί.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ειδικά για την Αττική δεν προβλέπεται έκδοση νέων αδειών, παρά μόνο ειδικής μίσθωσης ταξί 7 και 9 θέσεων ή η μετατροπή υφιστάμενων αδειών ταξί σε 7 και 9 θέσεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση τον μαθηματικό τύπο που ορίζει τον μέγιστο αριθμό κυκλοφορούντων ταξί ανά περιφέρεια (συνυπολογίζονται μόνιμος πληθυσμός, σύνολο διανυκτερεύσεων κ.λπ.) στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ταξί είναι 11.525, ενώ σήμερα κυκλοφορούν 13.772.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για την απελευθέρωση του κλάδου, δεν πρόκειται να καταργηθούν υφιστάμενες άδειες, καθώς αυτές θα αποσυρθούν από την αγορά με τη συνταξιοδότηση των κατόχων τους. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα στους κατόχους υφιστάμενων αδειών ταξί να τις μετατρέψουν σε ειδικής μίσθωσης 7 και 9 θέσεων.