Αρνήθηκε τις κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ο Σταύρος Ψωμιάδης, ο οποίος εχθές κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την πολύωρη απολογία που έδωσε στην ανακρίτρια.
Ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, που είναι κρατούμενος για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με πληροφορίες αμφισβήτησε κατά την απολογία του το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων από την ΠΑΕ ΑΕΚ. Αυτή η κατηγορία βαρύνει και τον πατέρα, καθώς και δύο συγγενείς του.

Παράλληλα, ο νεαρός Ψωμιάδης τόνισε ότι ποτέ δεν καταδικάστηκε ώστε να συνδεθεί η πράξη αυτή με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Στην απολογία του δήλωσε «έχω προσέλθει στα όργανα ελέγχου πάνω από δέκα φορές και πάντοτε ήμουν πρόθυμος και βοήθησα την έρευνά τους, άσχετα αν αυτοί δεν το επιθυμούσαν. Για όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ και όπως με ενημέρωσαν προφορικά δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο πρόστιμο».

Ο Σταύρος Ψωμιάδης παρέθεσε όμως τη δική του εκδοχή και για το ζήτημα των αλόγων κούρσας.

«Ήρθα σε επαφή με τον διευθυντή ενός οίκου δημοπρασιών δρομωνών ίππων και μου έδωσε μία οικονομική πίστωση και αγόρασα τα πρώτα μου άλογα που έφερα στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε κούρσες του ΟΔΙΕ. Είχα πληρώσει όλους τους φόρους, αλλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να κάνω έναρξη επιτηδεύματος με ατομική μου εταιρεία, διότι όλα τα έσοδα ήταν φορολογημένα από την πηγή στον ΟΔΙΕ», σημείωσε.

Από την άλλη, η αδελφή του Σταύρου Ψωμιάδη, Χριστίνα Ψωμιάδη, αφέθηκε εχθές ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της στην ανακρίτρια. Και εκείνη αρνείται την πράξη που της αποδίδεται, ενώ ο συνήγορός της κ. Χρ, Στάθης δήλωσε:

«Η οικογενειακή ευθύνη δεν προβλέπεται στο δικό μας δικαιϊκό σύστημα όπως άλλωστε και σε καμία δημοκρατική χώρα. Πολύ περισσότερο δε, όταν από το πόρισμα που απασχόλησε τις τελευταίες ώρες την δικαιοσύνη μας, δεν προκύπτει καν ευθύνη για κανένα από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται. Θεωρώ ότι όσο εμπλουτίζεται η δικογραφία στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορίες θα απομυθοποιούνται».

Όπως προκύπτει από το πόρισμα Παπανδρέου, το ποσό της υπεξαίρεσης από την ΑΕΚ προσδιορίζεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο εν συνεχεία η οικογένεια Ψωμιάδη φέρεται να «ξέπλυνε».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Μάκης Ψωμιάδης «επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του, φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρίες, οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και του ανήκουν στα χαρτιά. Τα πρόσωπα συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρίες συμφερόντων του. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την φήμη που έχει δημιουργήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον, καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές».
 
Η κυρία Παπανδρέου, όπως προκύπτει από το πόρισμά της, θεωρεί ότι ο Μάκης Ψωμιάδης και οι συγκατηγορούμενοι του, σύζυγος, παιδιά και δύο εξάδελφοι του, χρησιμοποιούσαν ως «πλυντήρια» 3 εταιρείες.

Επιπλέον πιστεύει πως  τα χρήματα από την κακουργηματική υπεξαίρεση της ΠΑΕ ΑΕΚ και την κακουργηματική φοροδιαφυγή πήγαιναν, υπό τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στις εταιρίες αυτές, ώστε να αποκτούν νόμιμη υπόσταση.

«Οι κατηγορούμενοι -υποστηρίζει η Εισαγγελέας- συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα - για μια δεκαετία - πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και την συγκάλυψη της δράσης της».

Τις επόμενες ημέρες θα περάσουν την πόρτα της ανακρίτριας για τις απολογίες τους οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.