Ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Πέμπτης το συλλαλητήριο στη Νίκαια, που διοργάνωσαν μετανάστες και πολίτες εναντίον των απειλών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες καταστηματάρχες. Παράλληλα υπήρξε και αντισυγκέντρωση από την Χρυσή Αυγή. Τριακόσια μέλη της είχαν αποκλείσει με κάδους την πρόσβαση προς την οδό Καισαρείας (αρ. 30), όπου στεγάζονται τα γραφεία της.
Στη αντιρατσιστική συγκέντρωση μίλησαν μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, εργαζόμενοι του δήμου Νίκαιας-Ρέντη καθώς και εκπρόσωποι αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα Νίκαιας και πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται με την Χρυσή Αυγή και συγκαλύπτει τις επιθέσεις εις βάρος μεταναστών.


Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση μύριζε μπαρούτι,  οι συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς παρατράγουδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί σωρεία ξενοφοβικών συμπεριφορών και ρατσιστικών επιθέσεων προς αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού ζητούν να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να τερματιστεί η συνεργασία που εκτιμούν ότι υπάρχει μεταξύ ΧΑ και αστυνομίας.

Η Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι μία τέτοια εκδήλωση δεν είναι θεμιτή στο χώρο που δραστηριοποιείται, κάλεσε σε αντι-συγκέντρωση στην ζήτησε να υπάρχει μαζική και δυναμική κινητοποίηση. Επιπλέον απευθύνθηκε με εξαιρετικά προσβλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά πολιτικών κομμάτων αλλά και των ίδιων των μεταναστών.

«Λαθρομετανάστες από το Πακιστάν την Αλβανία την Αφρική και άλλα σκουπίδια που στοιβαχτήκαν στην πατρίδα μας, σε συνεργασία με εγχώριους άπλυτους εθνοπροδότες του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ και άλλων "προοδευτικών" την Πέμπτη θα προσπαθήσουν το αδιανόητο, να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στην Νίκαια (Καισαρείας 30), με σκοπό να θυροκολλήσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν το κλείσιμο των γραφείων μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, η οργάνωση της Χρυσής Αυγής Νίκαιας κάλεσε σε γενικό ξεσηκωμό κατά της συγκέντρωσης με το αντιφασιστικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΧΑ Νίκαιας, «… αυτό δεν θα περάσει, όχι τα γραφεία δεν θα κλείσουμε, αλλά ούτε να πλησιάσουν στα 500 μέτρα δεν θα τους αφήσουμε. Πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι κάτω από τα γραφεία μας να βροντοφωνάζουν για τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και εμείς οι νεότεροι ως δύναμη περιφρούρησης, σε συνεργασία με τοπικές από όλη την Αττική να αποτρέψουμε τον εχθρό και να διασφαλίσουμε την σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων της Νικαίας αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που θα γίνει στόχος των αναρχομπολσεβίκων. Η παρουσία όλων σας είναι απαραίτητη, κινητοποιήστε τους πάντες, φίλους και γνωστούς. Η έκβαση των γεγονότων που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη θα κρίνει τη μελλοντική μας θέση στην Δ. Αττική και Πειραιά. ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΟΛΟΙ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ».

Ο -κυριολεκτικά- πολεμικός τόνος της ανακοίνωσης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής.

Όπως καταγγέλλεται από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση, το τελευταίο διάστημα, η δραστηριοποίηση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, ιδιαίτερα μάλιστα η εγκαινίαση γραφείων της οργάνωσης στην περιοχή, έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων βίας προς μετανάστες, κυρίως δε όσους έχουν πακιστανική καταγωγή.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Συνέλευσης της Πλατείας στο Κερατσίνι», οργάνωσης που συμμετέχει στην αντιφασιστική πορεία, «το μεσημέρι του Σαββάτου 23/6 μάλιστα μια δράκα νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής πέρασε με μηχανές (συνοδευόμενη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ) από την πλατεία Αγ. Νικολάου και απείλησε τους πακιστανούς μετανάστες που διατηρούν κάποια μικρομάγαζα να τα κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα γιατί αλλιώς θα τους σπάσουν τόσο τα καταστήματα όσο και τα κεφάλια».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κίνδυνος εκτεταμένων επεισοδίων είναι ιδιαίτερα αυξημένος.