Επικρίσεις σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης διατυπώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κάνοντας λόγο «κατάλογο επιθυμιών, παρά μια συνεκτική δέσμη δράσεων με προοπτική πολιτικής συναίνεσης».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το κοινό σχέδιο «εννέα βημάτων» για τη μεσαία τάξη θα έχει αξία μόνο εάν επιτύχει η υλοποίησή του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μικρομεσαίους της αγοράς αναφορικά με τους τέσσερις αναπτυξιακούς άξονες που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι όντως χρειάζεται να προχωρήσουν με ταχύτητα, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποτελέσουν εγγύηση ανάπτυξης και εχέγγυο επανεκκίνησης της οικονομίας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι επειδή οι σχετικές επενδύσεις σε πρώτο στάδιο ουσιαστικά θα αφαιρέσουν παραγωγικό κεφάλαιο για την αγορά παγίου, θα πρέπει να απαντούν με θετικά αποτελέσματα και να πείθουν σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, ρευστότητας και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Η ΕΣΕΕ συμφωνεί με την αντικατάσταση του υπέρβαρου κράτους σε ευέλικτο και παραγωγικό με τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των υπηρεσιών και των παροχών τους.

Υποστηρίζει επίσης κάθε ενέργεια κατάργησης «χειραψιών» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ σημειώνει ότι η σύνδεση του παραεμπορίου με τη παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και το λαθρεμπόριο είναι ένα βήμα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πύλες εισόδου στη χώρα μας μέχρι το κάθε σημείο της εσωτερικής σκοτεινής διαδρομής του.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν άμεσα την αγορά, όπως η δημιουργία ενός νέου φορολογικού νόμου με μείωση φόρων, ΦΠΑ και επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι ικανοποιούν τους επιχειρηματίες, αλλά ο στόχος της πλήρους ολοκλήρωσης σε ενάμιση χρόνο είναι πολύ μακρινός.

Ειδικά για το συμψηφισμό εκτιμά ότι κατά τη διαδικασία θα αποδειχθεί ότι από τα 6,8 δισ. που οφείλει το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον τα 4 δισ. ευρώ δεν θα βγουν ποτέ από τα Ταμεία του κράτους, λόγω των αντίστοιχων ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία.

Η Συνομοσπονδία σημειώνει τέλος ότι οι προτάσεις διευκόλυνσης των φορολογουμένων σε περισσότερες δόσεις και άμεσης ανακούφισης των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους, της αύξησης του αφορολόγητου, της συντόμευσης του χρόνου απονομής συντάξεων, καθώς και της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους κρίνονται θετικά μηνύματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά δεν θεραπεύουν την υπερφορολόγηση, ούτε τακτοποιούν τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προτείνεται μια σύγχρονη «σεισάχθεια» που θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS