Χωρίς διακοπές θα παραμείνει το φετινό καλοκαίρι το 69% των Ελλήνων, που λόγω της κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν έστω και για λίγες ημέρες. Ακόμη και όσοι «ξεκλέψουν» κάποιες μέρες, θα είναι για λίγο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα επιλέξει κάποιο φιλικό ή συγγενικό εξοχικό, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα διαμονής.

Σε έρευνα του ΙΝΚΑ, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν κανονίσει και δεν πρόκειται να κανονίσουν διακοπές για φέτος. Το 69% εξ αυτών επικαλείται την οικονομική στενότητα, το 21% την οικονομική αστάθεια και μόλις το 10% αναφέρει ότι δεν θα πάει διακοπές για επαγγελματικούς λόγους.  

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και όσοι έχουν προγραμματίσει μια εξόρμηση, αυτή θα είναι ολιγοήμερη, ενώ παράλληλα προσπαθούν να «γλιτώσουν» τα έξοδα διαμονής επιλέγοντας κάποιο φιλικό ή συγγενικό εξοχικό. Το 55% θα μείνει σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι και το 25% σε συγγενικό σπίτι. Ένα 20% δηλώνει ότι θα κλείσει ξενοδοχείο.

Από αυτούς που θα φύγουν για διακοπές, ένα 31% θα «λείψει» μέχρι 4 ημέρες, επειδή τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν περισσότερο. Ένα 25% θα πάει διακοπές μίας εβδομάδας, ενώ μόλις το 15% έχει την πολυτέλεια διακοπών δύο εβδομάδων.

Πολύ χρήσιμα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα και αφορούν το κόστος των διακοπών. Συγκεκριμένα τα 3 χιλιάδες ευρώ αγγίζει το ελάχιστο κόστος για διαμονή και διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας.

Το ημερήσιο κόστος ξεκινά από 120 ευρώ για το ξενοδοχείο, ενώ τα μεταφορικά και γενικά έξοδα ξεκινούν από 120 ευρώ.