Ήξεραν πού και με ποιον τρόπο να χτυπήσουν οι άγνωστοι που εισέβαλαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο δημαρχείο Μετσόβου. Γνώριζαν καλά τα κατατόπια και την προθήκη όπου φυλάσσονταν παλαιά όπλα και διάφορα άλλα κειμήλια.   Οι εισβολείς διέρρηξαν την πόρτα του δημαρχείου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και από εκεί και πέρα είχαν εύκολη δουλειά. Πήραν τα κλειδιά της συγκεκριμένης προθήκης από το σημείο όπου φυλάσσονταν, την ξεκλείδωσαν και άρπαξαν τα κειμήλια χωρίς να αγγίξουν τίποτε άλλο. Αμέσως μετά, εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους ίχνη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτούς.  

Οι εργαζόμενοι που διαπίστωσαν ότι τα κειμήλια είχαν κάνει φτερά, ειδοποίησαν σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το αστυνομικό τμήμα Μετσόβου άνδρες του οποίου έκαναν έρευνες στο χώρο αλλά δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο. Όλα δείχνουν ότι η κλοπή ήταν έργο επαγγελματιών που είχαν χαρτογραφήσει το δημαρχείο.  

Το ότι δεν προκάλεσαν ζημιές ούτε έκλεψαν κάτι άλλο, κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι οι δράστες ενεργούσαν για λογαριασμό κάποιου συλλέκτη που ήθελε να προσθέσει τα όπλα στη συλλογή του.